Vi befinner oss langt tilbake i tid. Den kinesiske mur er ferdigstilt og store stygge monstre fra verdensrommet forsøker å nå hovedstaden for å få mest mulig føde til sin dronning.

Det er altså der lista over kreative plott ligger. I teksten som innleder filmen opplyses det om at det finnes mange legender om hva kineserne måtte kjempe mot ved muren, og at dette er en av legendene. Heldigvis skal jeg ikke dømme denne filmen for dens hjernedøde plott og lite kreative monstre. For her er det actionscenene og bruken av våpen som er interessant.

Kruttjakt

William (Matt Damon) og hans kompis Tovar (Pedro Pascal, kjent fra «Narcos» og «Game of Thrones») er handelsreisende fra Europa som ser sjansen til å stjele med seg en dose krutt, som akkurat er blitt utviklet i Kina. Dessverre blir de fanget og automatisk med i krigen mot de skumle monstrene som kommer i enorme bølger mot Den kinesiske mur.

Bak murene møter de den totalt ubrukelige karakteren Ballard (Willem Dafoe), som var på samme røvertokt som kompisene 25 år tidligere. Han ser sitt snitt til å fullføre oppgaven sammen med de nyrekrutterte.

Visuelt vakkert

Actionscenene er særdeles velregisserte og fokuserer mer på våpenbruk, farger og sterke kontraster enn blod, gørr og kule effekter, som andre filmer har lett for å gjøre.

Her har regissør Yimou Zhang sitt aller sterkeste kort ettersom vi ikke møter på svært mange sterke karakterer. Vi får nemlig presentert et rikt persongalleri hvor kvinnene er de modigste og etter hvert får store deler av makten i kampen mot beistene fra verdensrommet.

Ser man bort fra enkelte logiske brister og urealistisk hopp i tid, er «The Great Wall» stor underholdning hvor man ikke trenger å tenke så mye mens man koser seg med popkornet sitt.

Enkle løsninger

Samtidig er det litt synd at regissøren har valgt litt for enkle løsninger når det kommer til komplekse karakterer, moral og karakterutvikling. Man kan nesten spå fra filmens første minutter hvordan det vil gå med hver enkelt.

Samtidig vil jeg påstå at filmen absolutt ikke hadde trengt de vestlige skuespillerne for å presentere historien godt nok. Dette er utvilsomt gjort for å få en bredere lansering og interesse av filmen.

Her er det bare å lesse på med snop og ta med deg kompisgjengen for å oppleve god monsteraction på det store lerretet.

Fakta:

«The Great Wall»Regi: Yimou ZhangMed: Matt Damon, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Tian Jing og Andy Lau.Manus: Max Brox, Edward Zwick, Marshall Herskovitz og Tony Gilroy.Nasjonalitet: USA, 2017.Spilletid: 1t, 43mAldersgrense: 12 år.Premiere: 17. februar.

Kvinnesyn: Det er flere sterke kvinnelige karakterene i «The Great Wall» . Foto: Jasin Boland