Musikalen «La La Land» kan i år kapre historisk mange priser. Filmen er nominert til hele 14 statuetter, men hakk i hæl finner vi de meget gode kandidatene «Moonlight» og «Manchester by the Sea». Til sammen er de tre nominert til hele 28 priser, noe som gir alle sjansen til å gå av med storeslem under utdelingen.

Ikke siden den siste «Ringenes Herre»-filmen har en film høstet inn 11 priser, en rekord filmen deler med «Titanic» (1997) og «Ben Hur» (1959).

Det aller meste peker på «La La Land» som den soleklare favoritten. Filmen stakk av med syv av syv mulige priser under Golden Globe, og fem priser av 11 mulige under britiske BAFTA-utdelingen.

Til sammen rundt om i verden, har filmen allerede rukket å samle 153 priser. Noe som gjør at Gosling kan svinge seg i glansen, selv om det ikke skulle bli ny rekord under Oscar-utdelingen.

Alle tre filmene er storslåtte og samfunnsviktige på hver sin måte, men det er tematikken i «La La Land» som gjør filmen til en soleklar favoritt, med tanke på juryens utvelgelse. I musikal-dramaet blir vi kjent med Sebastian (Ryan Gosling) og Mia (Emma Stone), som begge har en drøm om å lykkes i Hollywood.

Sebastian ønsker å åpne sin egen jazzklubb, hvor han kan spille den musikken han vil. Mia ønsker å skrive og spille stykker som ikke bare er oppfølgere og re-makes av gamle klassikere. Det har blitt et aller så lite problem for dagens forfattere, som presses til å lage gammelt oppgulp av tidligere suksesser.

«La La Land» er proppet av referanser til 40- og 50-tallets musikk og filmer. Referansene til James Dean, Ingrid Bergman og Gene Kelly flommer nærmest over. De har til og med kopiert flere scener fra både nyere og gamle filmer for å underbygge hvor mektig faktisk Hollywood var i den såkalte «gullalderen».

Selvsagt har også politiske filmer hatt sine glansperioder under Oscar-utdelingen, og det er dette som kan rane «La La Land» for en rekord. Her stiller nemlig «Moonlight» klokkeklart sterkest med sin film om mobbing og homofili i et hardt afroamerikansk miljø. «Manchester by the Sea» er en utrolig sterk film om realitetene man må forholde seg til når en familietragedie inntreffer.

I tillegg har vi krigshistorien «Hacksaw Ridge», som portretterer en kristen soldat som nekter å bære våpen. Alle tre utfordrerne er rørende filmer som vil vekke mange følelser hos juryen som skal velge mellom de sterke kandidatene.

Likevel ville jeg satt alle odds-pengene mine på den sjarmerende og nostalgiske «La La Land», som kommer som et friskt pust fra Hollywoods gullalder og minner publikum på at et velskrevet originalmanus, fantastiske bilder «on location» og god gammel sjarm fortsatt fungerer i et filmunivers med altfor mange resirkulerte ideer.