Det er over 20 år siden kultfilmen «Trainspotting» bidro til regissør Danny Boyles gjennombrudd. I ettertid har briten høstet anerkjennelse for filmer som «127 Hours», «Slumdog Millionaire», «Sunshine» og «28 Days Later». Det vanket naturligvis en del skepsis blant fans da nyheten om at han igjen samler heroin-gjengen fra 96 i et forsøk på å lage oppfølgeren «Trainspotting 2».

Resultatet er derimot alt annet enn forferdelig.

Hevn og blod

Renton (Ewan McGregor) returnerer til Skottland etter et 20 års opphold i Amsterdam for å sjekke tingenes tilstand i Edinburgh. Der finner han Sick Boy (Jonny Lee Miller), som driver profesjonell utpressing, og Spud (Ewen Bremner), som fortsatt lar livet sile bort gjennom en heroin-sprøyte. Den meget ustabile og aggressive Begbie (Robert Carlyle) er fortsatt i fengsel på grunn av hans handlinger i originalfilmen, men bryter seg ut for å få hevn på Renton.

Det hele resulterer, i kjent «Trainspotting»-stil, med en del løping, dop, sex og voldelige situasjoner, uten at jeg skal avsløre for mye av den ikke alt for originale handlingen.

Nostalgi

GALSKAP: Begbie (Robert Carlyle) er ute etter hevn i «Trainspotting 2»

Danny Boyle prøver på ingen måte å lage noen ny kultfilm eller en bedre film enn originalen. Hvorvidt det i det hele tatt er mulig kan man naturligvis diskutere, men oppfølgeren er full av kvaliteter i det man gjenforenes med den skandaleforfulgte gjengen i Skottland.

Dette er en verdig nostalgitrip hvor musikken, flashbackene og spenstige bilder driver handlingen fremover. Danny Boyle skal ha for sin lekenhet med moderne effekter og kameravinkler som hele tiden utfordrer og drar forståelsen til karakterenes emosjonelle sider inn i sinnet til publikum. Der er på ingen måte med på en syretripp, men heller en kontrollert avrusning, som igjen naturligvis speiler karakterenes fortid.

Iggy Prodigy

Man storkoser seg i kinosalen mens man følger kaoset som utspiller seg i Edinburghs gater, men likevel savner jeg kanskje litt av det helsprø, motbydelige og følelsesladde som originalen serverte oss på 90-tallet. Heldigvis er filmen godt akkompagnert med en verdig Prodigy-miks av «Lust for Life» av Iggy Pop, og fine hint til det sterke soundtracket i originalfilmen.

«Trainspotting 2» vil nok neppe bli husket som noe mer enn en helhjertet reunion-fest, hvor alle aktørene er utrolig glade for å se hverandre og sjarmerer seg rundt på lerretet som George Best gjorde i sin tid på fotballbanen.

«Trainspotting 2»

Regi: Danny Boyle

Med: Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewen Bremner og Anjela Nedyalkova

Manus: Irvine Welsh og John Hodge

Nasjonalitet: England, 2016

Spilletid: 1t 57m

Aldersgrense: 15 år

Premiere: 24. februar