Redaktøren i iTromsø satte nok kaffen i halsen da journalist John Strandmo ringte inn fra Stockholm og fortalte at han hadde sikret et intervju med selveste Clint Eastwood.

«Vil du se i kameraet, Mr. Eastwood?». I kampen mellom et 30-talls fotografer var det ikke lett å få oppmerksomheten hos westernstjernen fremfor alle, Clint Eastwood. Men spisse albuer og røsten i orden, var gode hjelpemidler. Og ikke før var portrettet sikret, før skuespilleren og regissøren ville vite hvilken avis jeg representerte. Da jeg satte det hele på spissen og sa at jeg kom fra «Tromsø» – en liten avis «nær Nordpolen» – var hans interesse fanget. Dermed fikk jeg Mr. Eastwood i tale før det svenske pressekorpset slapp til...

Slik innledet John Strandmo sin tekst fra 12. september 1992. Egentlig var avisens journalist på ferie i Sverige, men da han oppdaget at selveste Eastwood hadde pressekonferanse i forkant av filmen «Unforgiven» med Gene Hackman og Morgan Freeman, var han raskt fremme med både penn og papir.

– Det var satt av 20 minutter til pressekorpset. Jeg fikk 12 av de 20, erindrer journalisten, som har jobbet i avisen i over 35 år.

Filmen, som fikk den norske tittelen «Nådeløse menn», ble nominert til hele ni Oscar-statuetter og vant blant annet for beste film. Eastwood stakk selv av med prisen for beste regi og beste mannlige hovedrolle.

Tilbake i Stockholm i 92 klarte også Strandmo å lure ut av Hollywood-stjernen at dette ble hans aller siste westernfilm.

– Gode western-manus vokser ikke på trær. Og jeg er ikke villig til å gå i gang med et halvgodt prosjekt. Det er heller ikke filmselskapene. Derfor tror jeg at «Nådeløse menn» blir min siste film i denne kategorien, fortalte Eastwood til iTromsøs journalist.

Clint Eastwood i filmen «Unforgiven» fra 1992
WESTERNSTJERNEN: iTromsø-journalist, John Strandmo, avbrøt ferien i Stockholm for å snakke med selveste Clint Eastwood. Foto: John Strandmo