Sommermånedene er over oss, og mange filmentusiaster opplever dette som en slag høytid med alle «blockbusterne» som skyller inn fra USA.

Begrepet «blockbuster» stammer egentlig fra krigens dager hvor man hadde såpass kraftige bomber som kunne ta ned store bygninger. Uten sammenligning for øvrig er dette nå hyppigst brukt i kinoverdenen når en film har pøst på med eksplosjoner, store skuespillere og alt som skal til for å få majoriteten til å gå på kino.

«Blockbuster»-filmene hadde for vane å bli spart til sommeren, hvor publikum rett og slett kunne slappe av og ta en pause i kinosetet fra solen, i en kinosal som var nedkjølt i forhold til utetemperaturen.

I år står premièrene i kø, og det mangler ikke akkurat på eksplosjoner. Vi har valgt ut filmene du absolutt bør få med deg, og ikke minst de du bør styre langt unna.

Disse filmene bør du se:

«Dunkirk», Christopher Nolan. Premiere 19. juli

Stjerneregissøren, som står bak «Memento», «The Dark Knight», «Inception» og «Interstellar» tar en pause fra høytflygende eventyr med superhelter, astronomi og drømmereiser til krigsfortellingen om slaget ved Dunkirk.

Her forteller Nolan historien fra tre forskjellige vinkler; til sjøl, til lands og i lufta. Med skuespillere som Tom Hardy, Kenneth Branagh og Cillian Murphy, skal det mye til for at dette ikke skal bli sommerens store kinoopplevelse. Vi kan nesten ikke vente.

«Dark Tower», Nikolaj Arcel. Premiere 18. august.

Man får regelrett frysninger av å se traileren til «The Dark Tower».

Idris Elba og Matthew McConaughey i en Stephen King-historie, regissert av danske Nikolaj Arcel. Dette kommer til å bli den kuleste filmen denne sommeren.

Jeg lover!

«Valerian and the City of a Thousand Planets», Luc Besson. Premiere 4. august.

Jeg har så vanvittig lyst til at denne filmen skal være bra. Med et magisk visuelt univers og et lovende soundtrack håper jeg Luc Besson fortsetter der han slapp med «The Fifth Element» og gjør «Valerian and the City of a Thousand» til en av kinosommerens store visuelle opplevelser.

«Atomic Blonde», David Leitch. Premiere 28. juli.

Charlize Theron er tilbake i en actionspekket film med James McAvoy.

Traileren lover veldig mye med et sylfrekt soundtrack, brutale scener og hete scener fra sengekanten.

Dette kan vi absolutt like!

Disse bør du helst styre unna:

«Transformers: The Last Knight», Michael Bay. Premiere 23. juni.

Vi hadde allerede fått nok etter én Transformers-film, og jeg undrer på hvem som er ansvarlig for å etterspørre robotene nok en gang.

Historien og skuespillerne holder aldri mål, selv om det ikke holdes tilbake for noe på den visuelle siden.

Hjernedøde filmer, som aldri leverer, er vi rett og slett lei av.

«Emoji-filmen», Toni Leondis. Premiere 25. august.

Konseptet taler for seg selv.

Dette kommer til å floppe, selv om kvisete tenåringer nok kommer til å betale litt over hundrelappen for å se sine godt brukte skjermtrykk i levende live.

Vi tror derimot ikke dette er noe å bruke pengene på.

«Prebz og Dennis: The Movie», Kasper Synnevaag. Premiere 11. august.

Kjendiser som får egen film om dem selv har vel aldri vært en særlig god kombo.

Når YouTube-fenomenene Prebz og Dennis nå skal på det store lerretet har vi heller ingen store forventninger.

«Spider-Man: Homecoming», Jon Watts. Premiere 7. juli.

Etter 15 gode år med superheltfilmer begynner det nå virkelig å bli nok.

Og for ikke å snakke om hvor mange ganger karakteren «Spider-Man» har blitt resirkulert. Av skuespillere som har portrettert edderkoppmannen finner vi Tobey Maguire, Andrew Garfield og nå unge Tom Holland.

Den eneste grunnen for å dra og se den nyeste utgaven av Spider-Man, må være for å se evigunge Marisa Tomei som Aunt May, som for øvrig blir yngre og yngre for hver film som går.