Dokumentarfilmen «I Am Not Your Negro» tar for seg forfatteren James Baldwins uferdige roman «Remember This House», som omhandler hans eget vennskap med de sterke stemmene Martin Luther King Jr., Malcolm X og Medgar Evers, og ikke minst hans egen kamp for de mørkes rettigheter i USA.

Selv døde Baldwin av kreft i 1987, men med en helt ugjenkjennelig høytlesning av Samuel L. Jackson, og arkivopptak av Baldwin, er dette en meget interessant dokumentar som både rører og sjokkerer.

Historien fortelles gjennom drapene på King, X og Evers, samtidig som Baldwin forteller om sin egen oppvekst gjennom kjente filmer fra starten av 1900-tallet til 60-tallet.

Selv om filmen er helt uten intervjuer, eller andre sider av saken, er det utrolig sterkt å være vitne til Baldwins forskjellige opptredener på amerikansk TV. Regissør Raoul Peck klipper mesterlig mellom gamle fotografier av viktige hendelser i motstandskampen, samtidig som han bruker nye pressefoto og overvåkningsbilder av politiets brutale vold mot de mørke.

Ved hjelp av dette nøler ikke filmen med å aktualisere problemstillingene Baldwin opplevde på 60-tallet. Filmen ble Oscar-nominert tidligere i år, og har siden premièren høstet toppkarakterer verden over.

Det er vanskelig å se for seg hvordan filmen kunne vært løst annerledes, men likevel sitter jeg igjen med en følelse av at man fort kunne balansert filmen bedre med nyere popkulturelle referanser, for eksempel med store skuespillere som Denzel Washington, Morgan Freeman eller Halle Berry, som har gjort mye for de mørkes status i USA.

OPPSIKTSVEKKENDE: I dokumentaren «I Am Not Your Negro» følger vi James Baldwins kamp mot afroamerikanske rettigheter i USA. Foto: Another World Entertainment

Raoul Peck drar likevel linjer til ekspresident Obama, men igjen sitter jeg igjen med spørsmålet om ting har bedret seg, og hvordan diskrimineringen står seg i dag.

Selv om Baldwin bare fikk skrevet 30 sider av sin roman,

har filmskaperne i tillegg samlet notater og essay fra forfatterne og sydd sammen en sjokkerende og oppsiktsvekkende film som garantert vil endre ditt syn på afroamerikanernes virkelighet.

For oss nordmenn kan dette fort virke litt på avstand, men dette gjør også Baldwin flere poenger av med sine utflukter til både Europa og Asia. «I Am Not Your Negro» er en tankevekker og en oppfriskende historietime om en forfatter som opplever en håpløs kamp, som han likevel står rakrygget i.