Jeg måtte faktisk google meg fram til hvilken nummer «Transformers: The Last Knight» er i serien av filmer med enorme roboter som utkjemper sine kamper på jorden. Svaret jeg fant var nummer fem. Og det er minst fire for mange.

Da regissør Michael Bay smelte til med vakker visuell action i 2007 med «Transformers», ble mange bergtatt av detaljene, de skarpe bildene og ikke minst effektene action-regissøren leverte på skjermen. I 2017 fremstår dette som masete og overdådig.

Historien er heller ikke så mye å skryte av, selv om vi må tilbake til King Arthurs tid for å få hele bildet.

Den gang fikk nemlig alkoholikeren Merlin hjelp av robotiske romvesener i kampene som herjet i Storbritannia. Han fikk utlevert en mektig stav, som holdt så mye krefter til å utslette alt.

I 2017 jakter fortsatt de onde Decepticonsene staven og vi kastes inn i en heseblesende jakt sammen med Cade Yeager (Mark Wahlberg), som sammen med Vivian Wembley (Laura Haddock) og Sir Edmund Burton (Anthony Hopkins), har de siste ledetrådene i jakten på den forsvunnede staven.

USA og England sender sine militære styrker inn i jakten, hvor de ønsker å stoppe både Decepticonene og Yeagers gjeng.

ACTION: Det kan faktisk bli for mye av det gode. «Tranformers: The Last Knight» er et prakteksempel på akkurat dette. Foto: Credit: Paramount Pictures/Bay F

Samtidig har Transformernes planet Cybertron falt, og deres håp om å gjenreise planeten er å suge livet ut av jorden.

Kompleks historie, sier du? Helt klart, men samtidig er den med på å bryte ned troverdigheten og engasjementet til publikum. Her har nemlig Bay tatt seg så vann over hodet at man rett og slett ikke gidder engasjere seg i noe som helst. Ikke engang menneskenes eksistens.

Derimot har den to og en halv times filmen noen få lyspunkter. Anthony Hopkins leverer en strålende britisk Sir-karakter, som «avslører» alle de andre mindre gode skuespillerprestasjonene. Hans overklasse-fornærmelser er en fryd å se på, sammen med sin sosiopat-robot Cogman (Jim Carter). I tillegg er det mye humor å spore i Autobotsene som blant annet spilles av John Goodman og Steve Buscemi.

«Transformers: The Last Knight» blir altfor mye av det gode og drukner i sine egne effekter. Her kunne man lett kuttet ned enkelte jaktscener og rollefigurer som rett og slett blir en parentes i det store bildet.

Det som skuffer meg mest er at dette absolutt ikke er slutten på filmserien. Etter ti år med fem filmer virker det som om Michael Bay nekter å kaste inn årene for «Transformers»-prosjektet sitt. I stedet for å bruke pengene på denne filmen, vil jeg heller anbefale å vurdere andre gode Hollywood-filmer på kinoprogrammet til Aurora Kino Fokus.

BRITISK: Laura Haddock dukker opp som heltinne i den siste «Transformers»-filmen. Foto: Credit: Paramount Pictures/Bay F