For tre år siden ble hun Oscar-nominert for «The Act of Killing» som hun regisserte sammen med Joshua Oppenheimer. Den handlet om folkemordet i Indonesia på 1960-tallet og i filmen får en av gjerningsmennene bak det indonesiske folkemordet selv komme til orde.

Spiller seg selv

TIDLIGERE BARNESOLDAT: I filmen møter vi den tidligere barnesoldaten Yaoundé Nkita. Her forbereder seg med gruppen for å gjenta sine erfaringer om å bli bortført fra sitt klasserom i Den demokratiske republikken Kongo.

I «Shooting Ourselves» brukes hun samme innfallsvinkel og metode. Filmen gir et innblikk i hvordan våpenindustrien påvirker mennesker over hele verden.

20 mennesker fra hele verden med en eller annen tilknytning til våpenindustrien, de som lager våpnene, bruker dem eller blir offer for dem, møtes fysisk i en lagerbygning i Berlin: Blant andre en indisk pilot i sitt militærhelikopter, en tysk våpenprodusent i sin fabrikk og en tidligere barnesoldat på skolen i Zaire.

Møtet finner sted i forbindelse med teaterkompaniet Rimini Protokolls installasjon «Situation Room» fra 2011, bestående av 13 ulike rom hvor folk spiller seg selv, i sine egne liv. Christine Cynn gikk bak kulissene med kameraet.

Debatt etter visningen

INTERAKTIVT: En publikummer i det interaktive teaterstykket «Situation Room» observerer en annen som spiller en rolle som kirurg for Leger uten grenser.

– «Situation Room» er et uvanlig og ekstremt teaterstykke, uten skuespillere. Filmen bringer mange perspektiver på våpenindustrien, uten å fordømme. Håpet og budskapet er at det er mulig å forene mennesker som kan snakke sammen, tross ulik bakgrunn, sier Cynn.

Tirsdag vises filmen hennes på Verdensteateret etterfulgt av en paneldebatt som diskuterer den norske våpenindustrien. I panelet sitter blant andre forfatter Wojoud H. Mejalli fra Jemen, hennes norske ektefelle, gravejournalisten Øystein Windstad og regissør Mohamed Jabaly fra Gaza.

Ville ikke stille

Hun inviterte også representanter for den norske våpenindustrien til å delta i paneldiskusjonen.

– Jeg inviterte folk fra statseide Kongsberg Gruppen, men de ville ikke sende noen. Det er synd at de ikke ville stille. Siden det er et offentlig eid selskap burde det være mulig å snakke med dem, mener Christine Cynn.