Östlund har markert seg som en stilsikker filmskaper, fra «Gitarmongo» i 2004 og senere «De ufrivillige», «Play» og «Turist».

Filmens hovedperson Christian (Claes Bang) er kunstnerisk leder for samtidsmuseet X-Royal Museum i Stockholm. Filmens to anslag blir viktige premisser for både hovedperson og handling: Intervjuet med journalisten Anne (Elisabeth Mos) om hva som gjør kunst til kunst, og episoden på gata hvor han frastjeles mobil, pengebok og mansjettknapper.

I tillegg til at disse to episodene får betydning for hovedpersonen må han i tillegg åpne en ny utstilling. Filmens tittel henspiller på samtidsmuseets nye kunstprosjekt, for øvrig med utgangspunkt i et kunstverk som finnes i virkeligheten i Grimstad.

Utgangspunktet er pent og pyntelig nok, en opplyst firkant med brustein som skal fungere som «en fri sone hvor det hersker tillit og omsorg, hvor alle har like rettigheter og forpliktelser». Et PR-byrå er leid inn for å skape mest mulig blest om det nye kunstprosjektet. Det handler om å trenge igjennom mediestøyen og få maksimal oppmerksomhet.

Parallelt med dette jakter Christian på sin frastjålne mobil som han kan følge på pc-en. Det blir en jakt som utfordrer han som medmenneske i et svensk samfunn hvor tigging er en del av hverdagen. Og hvordan forholder man seg til tiggere? Det må filmens hovedperson stadig vekk ta stilling til.

KRISE: Kunstkurator Christian (Claes Bang) opplever krise både på jobb og privat.

Det er vanskelig å stille seg likegyldig til Ruben Östlunds filmer, og hans siste film er ikke noe unntak i så måte. Finnes det ingen grenser for hvor langt kan man gå for å få oppmerksomhet om et kunstprosjekt, og hvor går grensene for kunst, er spørsmål som stilles i filmen.

Östlund liker å jobbe i tablåer. Kameraet står helt stille, lenge, mens scenen utspiller seg. I mange av scenene skjer det ting i randsonen, nærmest i uskarpe bilder eller helt utenfor bilderamma. Det skaper en uro og usikkerhet på hva som vil skje.

Spesielt én scene, en performance med en menneskeape foran kunstfiffen, er utrolig sterk. En annen scene hvor hovedpersonen og hans to barn går opp trappa i blokka gutten bor, for å be om unnskyldning til en gutt og familie han har beskyldt for å stjele, er bokstavelig talt svimlende god.

Dominic West, som er mest kjent fra TV-serien «The Wire», deltar også i én spesiell scene hvor en med Tourettes syndrom «stjeler showet».

«The Square» vant Gullpalmen for beste film under årets filmfestival Cannes, og den er også valgt ut til å være Sveriges Oscar-bidrag for beste fremmedspråklige film. Her lukter det Oscar-statuett.

Fakta

  • «The Square».

  • Regi: Ruben Östlund.

  • Med: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West.

  • Nasjonalitet: Sverige 2017.

  • Spilletid: 2 t. 25 min.

  • Aldersgrense: 12 år.

  • Premiere: 29. september på Verdensteatret.