«Askeladden–I Dovregubbens hall» baserer seg på Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. Det handler om kongen (Gard B. Eidsvold) som skal gifte bort prinsessen (Eilie Harboe), men hun finner ikke den rette innen hun fyller 18 år, og dermed kommer dovregubben og tar henne.

Dermed utlover kongen prinsessen og det halve kongeriket til den som klarer å få prinsessen tilbake. Med andre ord, det ligger til rette for klassisk eventyrfortelling, i levende bilder.

Espen Askeladd (Vebjørn Enger) og brødrene Per (Mads Sjøgård Pettersen) og Pål (Elias Holmen Sørensen) legger i vei i håp om at en av dem blir den heldige. Underveis til Dovregubbens hall må de gjennom mange prøvelser.

Regissør Mikkel Brænne Sandemose fører på mange måter tradisjonen videre, bare at dukker er byttet ut med virkelige mennesker og dataanimasjon. Han debuterte som spillefilmregissør med «Fritt vilt III» i 2010, og fulgte opp med «Gåten Ragnarok» tre år senere.

For den som har lest eller blitt lest for fra Asbjørnsen og Moes eventyr, vil ikke filmen by på de store overraskelsene. Både huldre, tusser og troll dukker opp i ulike fasonger, uten at det kommer til å frarøve de yngste kinogjengerne nattesøvnen.

Det tar ei stund før Askeladden blir skikkelig varm i trøya og handlingen «Askeladden–I Dovregubbens hall» tar av. Starten blir for omstendelig og overtydelig. Og den som leter vil finne inspirasjon både fra «Shrek»- og «Ringenes Herre»-filmene.

Filmen kunne med fordel vært kuttet 15–20 minutter uten at den har tapt noe på det, for eksempel i scenene med slåssing og brødrekrangling.

Dette er en film som helt sikkert går hjem blant unge kinogjengere og deres foresatte. Det er bare å fylle opp popkornposen...

Fakta

  • «Askeladden – I Dovregubbens hall».

  • Regi: Mikkel Brænne Sandemose.

  • Med: Vebjørn Enger, Eilie Harboe, Mads Sjøgård Pettersen, Elias Holmen Sørensen, Allan Hyde, Thorbjørn Harr, Arthur Berning, Robert Skjærstad, Synnøve Macody Lund, Gard B. Eidsvold, Ida Ursin-Holm.

  • Manus: Aleksander Kirkwood Brown og Espen Enger.

  • Nasjonalitet: Norge 2016.

  • Spilletid: 1 t. 44 min.

  • Aldersgrense: 9 år.

  • Premiere: 29. september.