Dette er Feedback film-redaksjonens anbefalinger til hva du bør få med deg.

1. «Andrej Rubljov», torsdag 5. og søndag 8. oktober

Utenom Sergej M. Eisenstein er det vel knapt noen mer kjent russiske filmregissør enn Andrej Tarkovskij (1932 – 1985), med filmer som «Ivans barndom», «Speil», «Solaris», «Nostalghia», «Stalker» og «Offeret» på merittlista. Det gjør han til en av verdens store filmskapere.

Tarkovskijs filmspråk spenner fra poetisk realisme til en langsom, symbolistisk stil preget av drømmeaktige tablåer.

Etter å ha trygget seg et navn som filmskaper i Sovjetunionen med «Ivans barndom» ville Andrej Tarkovskij filmatisere middelaldermunken og freskomaleren Andrej Rubljovs liv. Resultatet ble et stort epos som spenner over tidsperioden 1400-1423, hvor tilskueren gjennom Rubljovs iakttakelser lærer et voldelig middelaldersamfunn å kjenne.

På IMBd får filmen 8,3/10.

2. «Nordlysets gåte», onsdag 11. oktober

Dette er tromsøpremièren på den tromsøbaserte dokumentaren om den norske nordlysforskeren Kristian Birkeland (1867–1917). Filmen er beretningen om Birkelands korte og innholdsrike liv, der både suksess og tragedie dominerte.

Nordlyset har til alle tider fascinert menneskene. Det er omspunnet med myter og har vært forsket på i hundrevis av år. Prestisjen med å løse nordlysets gåte har vært stor, og i 1896 presenterte den norske vitenskapsmannen Kristian Birkeland den oppsiktsvekkende teorien om at nordlyset har sin opprinnelse i den elektromagnetiske solenergien og dens innflytelse på jorden.

Birkeland ble underkjent og misforstått av sin samtid, og fikk først anerkjennelse for sin teori av NASA da de på 1960-tallet kunne se hvordan støvpartikler fra sola dannet nordlys over polområdene, 50 år etter sin død.

3. «American Valhalla», torsdag 12. oktober

Filmen forteller historien om det fantastiske samarbeidet mellom Iggy Pop og frontmann i Queens of The Stone Age, Joshua Homme. Resultatet av samarbeidet var en av fjorårets beste plater: Iggy Pops «Post Pop Depression».

Filmen tar deg med på reisen som startet som en løs idé om et konsept – til innspillingene i ørkenen i California. Plateutgivelsen kom også i kjølvannet av en utsolgt turné over store deler av både USA og Europa, inkludert en episk konsert i Royal Albert Hall i London. «Americana Valhalla» er kronjuvelen av dette samarbeidet, en type prosjekt som bare dukker opp en sjelden gang i livet. Med fantastisk fotografering, fascinerende intervjuer og ubegrenset tilgang til musikerne viser filmen at om man ikke er villig til å risikere noe, kan man heller aldri oppnå noe – uansett hvem du er.

Filmen vises for første gang i Tromsø – “for one night only” – 12. oktober. Iggy Pop-kjenner Egon Holstad holder innledning før filmen.

Kinosjefens anbefaling:

«Jules og Jim» (regi: François Truffaut, 1962), torsdag 12. og mandag 16. oktober

Leder for Verdensteatret kino, Sveinung Wålengen anbefaler en film av den franske nye bølge-regissøren François Truffaut:

Dette sprudlende, romantiske trekantdramaet er overstrømmende fransk – i aller beste mening. I en periode som strekker seg over første verdenskrig møter vi vennene Jules og Jim, som begge blir betatt av den frisinnede Catherine.

Under krigen må de to vennene delta på hver sin side, livredde for å støte på hverandre. Men det er Catherine som styrer fortellingen – hun spilles av nylig avdøde Jeanne Moreau; en av filmhistoriens mest enigmatiske og hyllede skuespillerinner. De mest kreative klassikerne fra den franske nybølgen er like moderne i dag, og Jules og Jim bobler over av livsbejaende fortellerglede.

Se hele oktoberprogrammet på Verdensteatrets hjemmesider: http://www.verdensteatret.no/?view=cal&month=01-10-2017