Navn: Gjermund Gisvold (45 år)

Aktuell: Ansatt i treårig prosjektstilling som filmkonsulent i Filmfond Nord

– Du gikk på forfatterstudiet på UiT, debuterte med romanen «Gjøkungen» i 2015 og har skrevet tre manus for en kroatisk regissør. Ble det film av manusene?

– Så langt er én film realisert. Den hadde premiere på Fantasia Film Festival i Montreal i Canada i juli 2016, en stor sjangerfestival for skrekk-, horror- og science fiction-film. Det var ikke en perfekt festival for filmen, men den vant pris for beste mannlige hovedrolle. Å bli forfatter har jeg ønsket så lenge jeg kan huske og hadde ikke tenkt å skrive for film. Jeg er glad i film og da vi fikk en sjangeroppgave første semesteret om å skrive dramatikk, valgte jeg å skrive manus til en kortfilm hvor handlingen funger på en scene. Jeg fikk oppmuntringer om at dette måtte jeg prøve å finne en filmprodusent til, men akkurat det manuset er ikke blitt film.

– Du er glad i film, sier du. Hva slags film liker du å se?

– Jeg er glad i alle typer film, og jobber veldig emosjonelt når jeg skriver selv. Dramafilmer påvirker meg veldig mye, som for eksempel «Manchester by the Sea». Det var en påkjenning for meg å være med rollefiguren i filmen. Det tok på å leve meg inn i den verdenen.

– Det sies at TV-serier har blitt den nye filmen, er du enig?

– Jeg skjønner hvorfor folk sier det. Det har skjedd en revolusjon innen TV-serier, spesielt siden «The Wire» kom. Selv kjøpte jeg serien «Carnivàle» på dvd som ble min første TV-serieopplevelse.

– Hva skal du gjøre som filmkonsulent?

– Det ene er at jeg skal vurdere og komme med kunstnerisk anbefaling til daglig leder i Filmfond Nord på søknader som kommer inn. Den andre halvparten av stillingen er knyttet opp mot prosjektet NORTH. Filmfondet samarbeider med Nordnorsk Filmsenter og øvrig nordnorsk filmbransje om kompetanseutvikling på manus og søknader, og vi skal lage en oversikt over filmressursene i Nord-Norge. Filmfond Nords fokus og kompetanse er først og fremst langfilm og serier, mens senteret arbeider med kortfilm og dokumentar.

– Har du rukket å vurdere noen filmprosjekter så langt?

– På et bransjetreff i Kautokeino tok folk kontakt med meg om filmprosjekter som har fått støtte eller tenkt å søke støtte til. Jeg har allerede gitt tilbakemeldingssamtale på et prosjekt og forbereder samtale om et annet. Samtalene handler om prosessen, manuset og veien videre. Selv om samtalene foregår både via Skype og mobil, vil jeg helst møte folk fysisk, fordi det å jobbe med film kan være både sårt og nakent.

– Hvis du får sjansen til å lage en remake av en film i nordnorsk miljø, hva skulle det vært?

– «Løvenes konge», med jerv i stedet for løve eller «Manchester by the Sea» med handlingen lagt til sommeren i Nord-Norge.

– Du møter djevelen som tilbyr seg å gjenopplive en skuespiller fra de døde, hvem?

– Bruce Lee fordi jeg vokste opp med filmene hans. Han kan avløse Jackie Chan som har blitt gammel og lager uinteressante filmer.

– For å blidgjøre djevelen må en annen skuespiller dø. Hvem er du lut lei?

– Sean Bean! Han har dødd og blitt torturert så mange ganger på film at nå kan han dø på ordentlig. Han er den nålevende skuespiller som har dødd i flest filmer.