– Det er klart jeg er spent, jeg både gruer og gleder meg. Det har holdt hardt å få filmen ferdig. Det har vært en lang og komplisert vei, sier Lundby.

Fortid og nåtid

«Brennende minner» er en dokumentarfilm om det å være krigsbarn til alle tider. I filmen møter vi fem tidsvitner fra Nord-Troms og Finnmark som ble flyktninger i eget land høsten 1944.

TIFF-AKTUELL: Ellen-Astri Lundby har med sin film «Brennende minner» tatt barnets perspektiv på evakueringen av Finnmark under andre verdenskrig. Foto: Bente Geving

Nå forteller hun den vanskelige og såre historien om det de opplevde, og om møtene med barn og unge som har opplevd krig i Syria og Sudan.

– Det har vært viktig å få fram historien om tvangsevakueringen, samtidig prøver jeg å knytte fortiden til nåtiden, til dagens flyktningsituasjon. Jeg har tatt barnets perspektiv på evakueringen. To av barna er fra Syria og to fra Sudan, som selv har flyktet fra krig.

Delte meninger

«Brennende minner» vises torsdag, fredag og søndag. Til torsdagens og fredagens visninger er det i skrivende stund bare rush tickets tilgjengelig.

Lundby er bevisst på at det kan være delte meninger om å sammenligne forholdene under andre verdenskrig med i dag. Samtidig mener hun det er et filmatisk grep som ikke er gjort på denne måten før.

– Jeg har i hvert fall ikke sett det tidligere, og jeg har gjort et forsøk på det. Flyktningbarna blir en del av historien når de gamle forteller om sine opplevelser. Barna av i dag har opplevd noe av det samme som de som ble tvangsevakuert i 1944. Om jeg lykkes, blir opp til publikum å avgjøre.

Tvangsevakuert

Én av historiene i filmen handler om Grethe Haagenrud fra Vadsø. Som 6–7 åring ble hun tvangsevakuert med lasteskipet «Carl Arp». Det ble en katastrofal reise, som kostet mange liv. Rundt 1.800-1.900 mennesker var stuet sammen i lasterommet.

Filmprosjektet «Brennende minner» startet Lundby med i 2011. Etter at hun fant ut at hun var datter av en sjøsame, som ble til filmen «Min mors hemmelighet» i 2009, ville hun utforske mer om familierøttene.

– Jeg har alltid visst at jeg kommer fra Finnmark, og da jeg var der på begynnelsen av 1970-tallet og besøkte bestemoren min, gjorde det et sterkt inntrykk.

Også kinoversjon

Dokumentarfilmen som vises under TIFF er på 58 minutter, men hun har også laget en lengre versjon beregnet for kinovisning.

– Aurora kino med fem kinoer i nord, har allerede sagt at de vil vise den i løpet av året. Kinoversjonen er på én time og tyve minutter, sier Ellen-Astri Lundby.