Dette har blitt en liten perle av en film, full av smittende humor og en historie som stort sett holder fra start til mål.

Det er mye som bokstavelig talt står på spill for hovedpersonene i «Los bando». Tittelen henspiller på bandet Los Bando Immortale til de to bestekompisene Aksel og Grim. De to ungguttene har mot alle odds kvalifisert seg til NM i rock – i Tromsø.

Hvordan de skal komme seg fra Hedmark til Tromsø, byr imidlertid på utfordringer.

Det blir ikke lettere når familiesituasjonen til Grim mildt sagt er kaotisk, med to foreldre som ikke tåler trynet på hverandre, og bandkompisen som sliter med sitt.

Ambisjonene til Aksel står ikke helt i forhold til prestasjonene, verken når det gjelder stemmeprakt som vokalist eller napp hos den fineste jenta i klassen.

Duoen finner ut at de trenger en bassist. Den eneste som stiller på audition er niåringen Thilda, for øvrig et råskinn på cello, skal det vise seg. Kanskje ikke verdens beste utgangspunkt for å vinne NM i rock.

De klarer å overtale den unge rallysjåføren Martin (Jonas Hoff Oftebro) til å kjøre seg nordover i en bobil.

Det blir en reise med både politi i hælene og beskjed om at «rocken er dau». Sistnevnte replikk lagt i munnen på trommelegenden «The Hammer» (Hans-Erik Dyvik Husby).

TIL TROMSØ: Her må bandkompisene Grim og Thilda lide seg gjennom Aksels manglende stemmeprakt, undeeveis til NM i rock i Tromsø.

Det unge skuespillerensemble spiller fletta og skjorta av de langt eldre og mer garva skuespillerne.

Replikkene kan virke noe påtatte, men det tilgis når de leveres med sånn sjarm og humor som i denne filmen.

Tiril Marie Høistad Berger spiller den råtøffe og råsjarmerende niåringen Thilda med overbevisning og stil. Tage Hogness og Jakob Dyrud, som henholdsvis Grim og Aksel, leverer også varene som rockere in spe.

Martins oppgjør med faren (spilt av sin virkelig far, Nils Ole Oftebro) på slutten, blir litt i overkant sentimental.

«Los Bando» er en film som henvender seg til hele familien, som både unge og deres foreldre/foresatte vil ha stort utbytte av.