– Ny singel i dag, med deres aller første egne musikkvideo! Hvordan kom det til?– Jeg så tilfeldigvis regissør Eilif Bremer Landsend i byen en dag. Han er utrolig flink, og jeg tenkte jeg skulle spørre han om han kunne lage en musikkvideo sammen med oss. Han tok utfordringa på strak arm og leverte en idéskisse som var kjempebra, sier gitarist Tore Bruvoll.

– Jeg fikk frysninger bare når jeg leste beskrivelsen, sier vokalist Anne Nymo Trulsen.

– Det er på tide med en egen video. Det er veldig stas og vi gleder oss veldig til å få den ut til folket, sier Bruvoll.

– Videoen har eksklusiv premiere på våre nettsider i dag. Hva er det publikum får se?– Den er fra kirka i Kjøllefjord. Det er utrolig røft og spesielt landskap der oppe med Henny Moan fra «De dødes tjern» i hovedrollen. Vi har ikke sett noe enda, men vi gleder oss, sier Trulsen

– Turnéstart i Tromsø og på The Edge. Hva får publikum nå som de ikke har sett før hos dere?– Det blir en mer visuell pakke med lys og stemning. Torbjørn Sandnes jobber med dette nå, og vi gleder oss veldig til å teste det ut i preproduksjon, sier Bruvoll

– Vi har aldri hatt noe bak oss. Bortsett fra noen lykter på «Har du fyr?». Det er utrolig morsomt å prøve ut litt ulike ting, som kanskje kan hjelpe til med formidlingen av tekstene, sier Trulsen.

– Konserten er på den første vinterdagen, ifølge den gamle primstaven. Vi er et band som er dypt forankret i tradisjoner, slik at det blir veldig fint å spille på den dagen. Det skal ikke bli en kjølig konsert slik at folk skal mistrives, men det handler om å finne et utgangspunkt for låtene. Det blir låter vi ikke har spilt på 8–9 år, sier Bruvoll.

– Publikum har favoritter. Hvor mange sanger må dere bare spille hver gang?– De som er spilt på radioen. 4–5 stykker, tror jeg. Jeg har en app som jeg har lagret alle setlistene våre på. Der kan vi for eksempel se hva vi spilte sist vi spilte i Tromsø. Da husker vi at en låt ikke fungerte, og da dropper vi den, sier Trulsen.

– Det er veldig morsomt å jobbe med å se hva som funker og ikke funker. Denne gangen skal vi bruke enda lengre tid på å komponere låtlisten for å se hva vi kan bruke utover høsten.

– Hva er det neste dere kommer med nå etter denne singelen? Blir det album?– Vi lager nye låter hele tiden, og vi har flere klare, men det blir nok ingen ny plate i år. Det har vært et lite pusterom mellom noen konserter i sommer og fram til nå, men vi merker at det alltid blir en energi når vi møtes på preproduksjonsscenen, sier Bruvoll.

– Forandrer låtene seg med årene?– De gjør nok det. Jeg merker i alle fall at jeg synger annerledes enn jeg gjorde i begynnelsen. Vår lydmann, Svein Graff, kan for eksempel gi meg tilbakemeldingen «Anne, i dag sang du 80 prosent. Prøv med 60 i morgen». Det handler om å ta vare på stemmen sin og ikke synge for hardt. Når jeg hører på førsteplaten hører jeg at jeg synger på 120 prosent. Nå er jeg veldig avslappet og det høres bedre ut, sier Trulsen.

– Jeg spilte nok også hardt i starten, men nå handler det om å gi rom og luft til alle musikerne. Klangen i gitaren høres mye bedre ut når man ikke gir alt. Det handler om å stole på lydteknikerne sine, sier Bruvoll.

– Men det er noen låter man ikke kan forandre noe på, for de ligger så godt forankret hos folk. «Har du fyr» tenker jeg ikke kan endres på. Den er hellig for lytterne.

– Du høres jo veldig avslappet ut på «Har du fyr? Der var det ikke 120 prosent?».– Men der ligger det en liten historie bak. Når jeg sang inn den hadde jeg akkurat trukket en visdomstann jeg hadde betennelse i. Innspillingen ble med bedøvelse og jeg sang den med kjeven hengende åpen. Jeg ville definitivt sunget den annerledes om jeg hadde vært fri for bedøvelse, men slik ble det.

– Både Anneli Drecker og Moddi bruker Hekla-oppskrifta med å sette melodi på nordnorske dikt og fortellinger. Hvordan oppstår den kjemien mellom en tekst og en musiker?

– Noen dikt kjenner jeg at må ha en melodi til. Jeg opplever at jeg hører rytmen når jeg leser enkelte ting. Det bare kommer til oss, sier Trulsen.

– Det handler om å ta vare på de diktene som er der. Det er fine tekster som mennesker kan relatere seg til, sier Bruvoll.

– Det er to år siden sist dere spilte storkonsert i Tromsø. Det var på Driv – nå inntar dere Tromsøs største klubbscene. Hvordan blir det?– I 2014 var jeg høygravid, så det er jo annerledes.

– Det blir veldig gøy å dælje på med en storkonsert her på hjemmebane igjen. Vi har faktisk spilt mer i Bodø enn i Tromsø de siste årene, så nå er det virkelig på tide.

– Hvor føler dere at dere er mest populære?– Det er nok i Nord-Norge, men konserten i Trøndelag ble faktisk først utsolgt, og der har vi aldri spilt før!

– I Trondheim er de veldig flinke til å spørre etter oss på Facebook. Folk skriver til oss hele tiden og etterlyser at vi må spille konsert der snart. Til nå er konserten i Stjørdal utsolgt, mens i Bodø og Hammerfest er det veldig få billetter igjen. Vi gleder oss utrolig til å legge ut på turne nå, sier Trulsen.

Les også intervjuet med black metal-legenden Fenriz fra Darkthrone