I anledning Anneli Dreckers 30-årsjubileum som plateartist, kontaktet Feedback noen av landets glupeste musikkhoder, for å forklare Tromsø-artistens betydning.

Vi spurte samtlige: - Hvordan vil du beskrive Anneli Drecker som artist, og – ikke minst – har du en hyggelig hilsen å sende henne?

Svein Berge, Röyksopp:- Mennesket og artisten Anneli er uløselig knyttet – og Anneli er artist inn til beinet. Det er ikke noe påtatt med henne. Anneli er definitivt unik, både i norsk og internasjonal sammenheng, som hennes utenomjordiske stemmeprakt også er. Både jeg og min kollega Torbjørn (Brundtland), er store fans av hennes vokale ferdigheter. Jeg føler allikevel at hun ofte glemmes, som en pioner innen elektronisk musikk i Norge, der hun var blant de første – sammen med Nils (Johansen) og Geir (Jenssen), som startet denne greia i Tromsø. Kanskje hun glemmes fordi hun er dame? Jeg vet ikke.- Jeg vil trekke henne fram som en av gudmødrene til elektronisk musikk i Norge, gjennom den første generasjonen, som ofte glemmes. Hun fortjener også å trekkes fram som låtskriver. Röyksopp har jobbet mye sammen med Anneli, og hun har hjulpet meg med å få en dypere innsikt i hvordan man skriver både tekst og vokallinjer. Hun har hjulpet meg å gå i riktig retning, så Anneli har utvilsomt hatt stor betydning for meg og Torbjørn opp gjennom årene – som en del av Röyksopp-familien, men også som en foregangsperson for elektronisk musikk.- En liten digresjon: Jeg har et distinkt minne fra jeg gikk i femte klasse, da jeg og Kolbjørn (Lyslo) gikk gjennom Storgata, og så Anneli – som da nettopp hadde gitt ut «Blank Sheets», tror jeg – for første gang. Vi hvisket til hverandre: «Der e ho!», hehe.

Pål Waktaar (gitarist og låtskriver i a-ha, også aktuell med nytt solostoff)

Anneli er en allsidig og enormt kreativ artist, hun har vært en pioner i sitt felt, og en solid støttespiller for oss i a-ha igjennom mange år. Det er alltid spennende å høre hva hun gjør og en sann glede å jobbe med henne. Gratulerer Anneli! Jeg gleder meg til å høre den nye plata og flere utgivelser i fremtiden. Håper vi to kan lage noe musikk sammen one of these days.

Kari Bremnes, artist:- Hun er en sann sanger. Du hører alltid at det er Anneli, uansett hva hun synger, hun har en helt egen signatur i den stemmen, minner om nordnorske sommernetter, vakker, lysende, kjølig, uttrykksfull. Hun fremstår dessuten som et helt menneske, en personlighet, ikke bare som en artist med glanset forside. Jeg har stor sans for Anneli Drecker, alltid hatt. Og jeg er alltid spent på hva hun jobber med musikalsk, hun jobber hardt og seriøst og beveger seg hele tida videre. Gratulerer med ny plate, Anneli! Gleder meg til å høre den. Og gratulerer med 30 års fartstid. Respekt!

Erlend Mogård-Larsen, RakettNatt/by:Larm:- Anneli ble født i en tredimensjonal verden. Hun har i hvert fall en evne til å betrakte og tolke verden og universet på en litt annen måte, enn den jevne Ola og Kari Nordmann. På lik linke med at Stetinden er Norges nasjonalfjell, så burde Annelis stemme bli nasjonalstemmen. Ferdig snakka. Anneli er tidvis genial, men også fullstendig håpløs, da hun insisterte på å slå igjennom som popstjerne med låta «Sexy Love». Er utrolig stolt av Anneli, alle er vel egentlig stolt av henne. Hun leverer alltid 100% (denne egenskapen kommer nok fra etternavnet) enten det er på plate, eller på scene. Det har gått 30 år og du har stått beinstøtt som kunstner og artist i hele karrieren. Gratulerer Anneli, vi er så mange som er så utrolig glad for at du er den du er. Snufs, nå ble jeg jammen litt rørt gitt. Tjo ho. Sees snart på en scene...

Aggie Frost, artist:- Anneli er ikke bare en utrolig dyktig sanger og låtskriver, hun vet også hvilket lydbilde hun vil ha, og produserer og er aktiv i hele plateprosessen. Det er alltid bra å høre henne live, og stemmen hennes har bare fortsatt å ekspandere gjennom hennes karriere. Hun er en sann kunstnersjel, som tør å kjøre på! Hun er også en utrolig raus person med mye omtanke for andre. Ønsker deg alt godt videre i en fortsatt spennende karriere, Anneli!

Ketil Høegh (skuespiller/venn):- Dama som har alt. Synger som en gud, lager nydelige låter, har masse humor og som til og med fikser skuespilleriet. Har stått på HT-scenen sammen med henne flere ganger, og er imponert over mangfoldet. «E'kkje æ fin?», ropte hun daglig til meg som Nissen i «Et juleeventyr». -Javisst Anneli, javisst er du fin! Gratulerer med jubileum og ny plate. Gleder meg å høre.

Henrik Sandnes (vokalist i Senjahopen. Har også spilt inn singel med Anneli, for bandet Farout Fishing):- Jeg syns at det er utrolig rart å tenke på at Anneli Drecker først nå har holdt på i tretti år, all den tid hun har hørtes gammel og klok ut helt siden begynnelsen av nittitallet. Jeg kan dessverre ikke påstå at jeg alltid vet hva hun synger om, men i min verden har hun svart belte i underkommunikasjon. Hun har en stemme som, sammen med det at hun veit å bruke den, gir henne en helt unik evne til å formidle varm nærhet med bruk av kjølig distanse. Hun er en mester i å synge med stor linjeavstand. Ved å la være å bruke alskens triks og teknikker, som jeg jo har førstehånds erfaring med at hun mestrer til fingerspissene, overlater hun deilig mye til fantasien.

Svein Bjørge (bookingsjef Norwegian Wood og Tons of Rock, bransjeveteran):- Jeg mener det virkelig er en av de store låtskrivere, artister og vokalister som nå runder 30 år som artist. Bel Canto var banebrytende i Norge i sin tid, og som soloartist har hun imponert meg om mulig enda mer. Alltid søkende, utfordrende og på leting etter nye innfallsvinkler i musikken sin. Hennes siste album ‘Rocks & Straws’ gav meg hakaslipp, og beviste at Anneli Drecker er bedre og mer vital enn noensinne, og det jeg har hørt av hennes nye til nå er om mulig enda bedre. Trolig en klassiker av et album!Gratulerer så masse til en dame jeg har enorm respekt for, og en artist jeg alltid forventer noe nytt og spennende fra. Anneli Drecker er en av Norges desidert største. Og den stemmen!

Fredrik Forssman, KOFOR-leder:- Anneli og Bel Canto var det aller første bandet fra Norge som vekket min interesse, da «Shimmering, Warm and Bright» kom ut. Et helt eget sound, som var veldig lite typisk norsk. Siden den gang har jeg fulgt med på det meste Anneli har gjort, og det er høyt internasjonalt nivå på alt hun lager – jeg er superfan! Jeg har sniklyttet på det nye albumet som kommer nå og det låter bare helt fantastisk, så nå kan resten av verden bare glede seg!

Robert Dyrnes, bookingsjef for Buktafestivalen, og innehaver av Backbeat:- Jeg oppdaget Anneli via Bel Canto, og «Shimmering, Warm and Bright»-skiva. Og siden har hun jo gjort mye forskjellig og bra. Det er vel hennes forrige skive «Rocks & Straws» jeg har hørt mest på, av hennes album. Ellers pleier jo Anneli av og til å slenge innom Backbeat, og da er hun alltid trivelig og blid. Jeg er spent på den nye platen, og håper den blir godt tatt imot av både publikum og media!