Allerede som tenåring, som den ekstremt utadvendte frontmannen i punkbandet Anti Nation, gjorde Magnus Leirvaag Sandnes et stort og høylytt inntrykk på Tromsøs rockscene.

Som bassist i Rumblin Retards, og gjennom yrket som tatovør, har han bokstavelig talt også satt sitt preg på mange mennesker.

– MS-diagnosen gjorde at jeg måtte slutte som tatovør på dagen, fordi jeg mistet følelsen i hendene, forklarer han.

Sandnes flyttet så til Målselv sammen med musikerkona Ragnhild Furebotten, stiftet familie, og utdannet seg til miljøterapeut, for å kunne jobbe med vanskeligstilt ungdom. Nå har den karismatiske musikeren bestemt seg for å ta drastiske grep for å kvitte seg med sykdommen.

– Jeg går på medisiner som skal bremse sykdommen, og har prøvd å overse hele problemet. Men nå går ikke dét lenger. Nå vil jeg bli kvitt denne dritten.

Familiefar i full jobb

4. og 5. mai arrangerer Furebotten og Sandnes’ venner engangsfestivalen «Stem Cellar Festival» på Bastard Bar og Blå Rock Café.

Alle involverte parter stiller opp gratis, og inntektene går til stamcellebehandling for Sandnes, som er stipulert til å koste en drøy halv million kroner for reise, opphold og selve behandlingen ved en klinikk i Moskva.

– Jeg har ikke hatt spesielt lyst til å snakke om sykdommen tidligere, og har stort sett bare holdt dette blant familie og nære venner. Jeg sliter med fatigue, som ikke lar seg kombinere med familielivet og en hundreprosentjobb. Å ikke la sykdommen gå ut over mine nærmeste, er viktig for meg. Det er ingen sin feil at jeg har fått MS.

– Er MS fortsatt ganske tabu i 2018?

– Jeg har ikke opplevd noe stigma, men MS er en skjult sykdom, og medisinene har en del bivirkninger. Å forklare fatigue for noen som ikke lider av det, er umulig. For dem høres det bare ut som «bæs», men det er som å løpe maraton i bakfull tilstand hver eneste dag. Heldigvis har alle mine nærmeste vist en enorm forståelse, og vært veldig hjelpsomme etter at sykdommen ble avslørt.

– Innebærer ikke stamcellebehandling en viss risiko?

– Ja, som all annen behandling som involverer så mye cellegift, men dette sykehuset i Moskva har gode prognoser. Min unge alder og det korte sykdomsforløpet gir meg større sjanse for å takle behandlinga, og dermed stoppe sykdommen fra å utvikle seg.

Ekteparet Ragnhild Furebotten og Magnus Leivaag Sandness, pluss Pål Markussen (Bastard Bar) og Edd Sivertsen (Blå Rock Cafe), har allerede booket 16 artister til festivalen. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Sandnes, som leende omtaler seg selv som «Moskva-Magnus» under intervjuet, påpeker at konsertkveldene skal være en fest for publikum og artister, snarere enn en anledning til å henge med geipen.

– Jeg er ikke dau. Det skal være full fart, god stemning og rock’n’roll. Arrangementet blir i punkrockens ånd, hvor vi sier «fuck off» til sykdommen, og samtidig har det jævlig gøy sammen, sier han.

– En vanlig kronerulling var egentlig aldri aktuelt, men å samle inn penger på denne måten er virkelig i Magnus’ ånd. Midt oppi sykdommen, som ikke er spesielt morsom, er dette prosjektet noe som er artig å holde på med. Magnus er en type som ikke ønsker å klage – på godt og vondt, sier kona Ragnhild Furebotten.

– Ragnhild er veldig pragmatisk, og har hjulpet meg med å sette tankene rundt behandlingen og dette arrangementet i system, sier Sandnes.

– Magnus er vennen vår

Å få band og artister til å stille opp, har ikke vært noe problem.

– Alle vi har spurt om å spille har sagt ja på flekken, sier Edd Sivertsen ved Blå Rock Café – som sammen med Sandnes grunnla Rumblin Retards for ti år siden.

I tillegg til musikere, bidrar lydfirma, grafisk designer og filmfolk gratis i gjennomføringen av musikkfestivalen.

– Vi gjør dette fordi Magnus er vennen vår, og fordi Magnus hører hjemme på Bastard og på Blårock. Han har jo også tidligere jobbet begge plasser. Vi er bare glade for å få lov til å stille opp, sier Pål Markussen ved Bastard Bar.

Unikt musikkmiljø i Tromsø

Sandnes uttaler at han er ekstremt heldig, på tross av MS-sykdommen.

– Jeg er alle mine venner evig takknemlig for alt de bidrar med. Denne festivalen viser at musikkmiljøet i Tromsø er unikt, sier han, og legger til:

– Etter at Morten (Rydland Høyning, journ.anm.) døde, blir nå ungdommer som spiller musikk sendt til Rock Mot Rus gjennom hans minnefond. Og før Henry (Johnsen, journ.anm.) døde stilte alle opp for å få spilt inn og gitt ut hans siste plate. Selv om alle rockerne og punkerne er tøffinger, har de store hjerter. Hvis det virkelig smeller, hjelper folk hverandre.

Disse 16 artistene er foreløpig bekreftet til Stem Cellar Festival 4. og 5. mai:Thee Mono SapiensThe Modern TimesKartelletKamikaze A Go GoRagnar OlsenThe Box of MothersKrypRumblin RetardsNikkeby lufthavnJabbaAnne Nymo TrulsenRagnhild FurebottenLena JinnegrenJulie AlapnesPort AlmondThe Late Great