Vi tatt for oss et utvalg av juleplater, både av lokal og internasjonal karakter. På våre nettsider kan du lese anmeldelsene, i tillegg til Egon Holstad og undertegnedes lister med tidenes ti beste julelåter – selvfølgelig valgt ut på så subjektivt vis som mulig.

Hvert år tvinges vi til å forholde oss til julemusikk, enten vi vil eller ikke. Mange har et særdeles anstrengt forhold til den musikalske delen av julefeiringa, der andre ikke kan få nok av muntre og/eller stemningsfulle toner.

Noen foretrekker julemusikk med religiøst innhold, mens andre går for musikk som ignorerer gull, røkelse og myrra til fordel for Rudolf, risengrynsgrøt og skjeggete tjukkaser som setter seg fast i pipa. I tillegg kommer alle de som i praksis er ateister elleve måneder i året, for så å bli gladkristen over natta når første luke i adventskalenderen skal åpnes. (De som «tar han helt ut» og feirer Jólablót har vel strengt tatt ikke noe innspilt musikk å forholde seg til, men kan muligens lage sitt eget gjallarhorn av en stivfrossen julestrømpe).

Det er med andre ord ikke noe fasitsvar på hva som er julemusikk, da det er like subjektivt som den klassiske diskusjonen om det er ribbe, pinnekjøtt eller Grandiosa som skal på bordet julaften. Men for de fleste av oss er julemusikken forbeholdt en kort periode av året, og som regel knyttet opp mot andre ritualer og tradisjoner.

Nettopp derfor er det irriterende at så mange velger å klage på og (med bitter undertone) ironisere over julemusikken hvert bidige år. Bør ikke disse sytpeisene – og Gud (?) skal vite at jeg selv har vært en av dem – være kjempefornøyd med at de slipper unna denne uhippe styggedommen i årets elleve resterende måneder?

Argumentet om at julemusikken har utviklet seg til en spesielt kjip industri, blir lett hyklersk. Hvis du ikke aler opp din egen julegris, planter din egen julegran og sverger til kun hjemmelagde dorullnisser, er du jo allerede en del av juleindustrien på alle andre måter.

Julemusikk er noe folk har tjent penger på like lenge som denne årlige feiringa har blitt gjennomført. Artister har gitt ut juleplater like lenge som innspilte medier har vært tilgjengelige. Sekulære julesanger som «Reven rasker over isen» har forskere slått fast at vi har sunget i over 400 år, og kristen julemusikk har i Norge eksistert siden middelalderen.

Allikevel nekter de å dø. Folk fortsetter å synge, og bruke penger på å lytte til disse låtene. De har pr. definisjon blitt folkemusikk, og det er direkte usannsynlig at mange av dem vil forsvinne i løpet av vår levetid.

Så kjære alle dere julemusikkhatere: Er det ikke like greit å innse at slaget er tapt? Ikke mobb julemusikken min, så lover jeg å ikke blande meg inn i deres tradisjoner, eller mangel på sådan, hver bidige desember. av Helge Skog