Scene: Paradisbukta

Dag: Torsdag

BENDIK

Bandet, med Bodø-bergenseren Silje Halstensen i spissen, slapp i februar sitt tredje album ”Fortid”, et album som sto til terningkast 5 i Bergens Tidende, 4 i Aftenposten og 4 i Gaffa. Gode, solide anmeldelser med andre ord - og Bendik spiller i sommer på festivaler over hele Norge.

Dette er første gangen bandet spiller i Tromsø, og det er nesten litt merkelig å se dem i strålende sol, en sen ettermiddag i Telegrafbukta. Bendik og Bendiks sound oser kulde og coolness, vinter og tristesse. Bandet er alt annet enn sommerlett og solskinnskompatibelt, men på et vis funker det allikevel veldig, veldig bra.

De starter Bukta-konserten sin med låta "Bli her" fra den nyeste plata, og gjør det tydelig allerede da at de har energien som skal til for å dra i gang et litt seigt og etter-jobben-trøtt publikum. Halstensen hopper rundt på scenen, headbanger og gestikulerer. Musikken er hardere live enn på skive. Man kan ikke unngå å bli engasjert.

Halstensens vokal er helt spesiell. Intens, skarp og følelsesladet. I blant skriker hun, i blant nærmest slow-rapper hun, men for det meste synger hun bare veldig vakkert om alt som gjør vondt.

"Jeg forsøkte å skrive en glad låt. Det gikk ikke så bra", sier hun fra scenen. Det er vi glade for. Det fineste i musikken er nettopp smerten - og gjerne hjertesmerten.

Det setter hun to streker under når hun spiller låta "Hjertebank og kulde" fra albumet "No går det over" fra 2014 - en nydelig låt basert i et breakup. "Eg har snart ikkje flere tårer å gråte. Eg kaster opp sorg", synger Bendik, og man kan bare lure på hvordan det er mulig å skape så god festivalstemning av så trist musikk. Men hun klarer det.

Det som er så kult med Bendik er at de har funnet det perfekte krysningspunktet mellom hardt og mykt - her møter støyende rock det helt nære og sarte. Det gjør ikke bare musikken god, men også liveopptredenen interessant.

Og aller best blir det med Bendiks egen kampsang "Kriger" - et musikalsk øyeblikk jeg ikke unner noen i Bukta å ha gått glipp av.

En strålende festivalstart!