– Ahhh, ... schönt, var Lindfors' kommentar da hun endelig kom fram til Langnes hvor journalistene hadde møtt opp for å treffe henne.

ENDELIG FRAMME: Lill Lindfors og følget hennes ble sittende værfaste på Værnes og måtte nesten avlyse konserten i Tromsø. Da kan en lettet Lindfors puste ut da hun endelig kommer fram.

Fotografene slapp til og med ut på flystripa for å ta bilder idet Maj Lillemor Lindfors, som hun egentlig heter, gikk av flyet.

Værfast

Etter at Lindfors og følget hennes satt værfast i Trondheim i over tre timer så det faktisk ut til å spøke for Tromsø-konserten, men ikke bare ankom den nordiske superstjernen, hun tok seg også tid til journalistene.

PILOT? Renesanssekvinne som hun er blir vi ikke overrasket om hun i løpet av flyturen også føyde "pilot" til sine meritter. Hun fikk i hvert fall sitte i cockpiten under mellomlanding.

– Det er synd at turnering ofte bare blir spilling, soving, spising og reising, man får sett så lite. Jeg hadde satset på god tid i Tromsø for å bruke formiddagen til sightseeing og kanskje en skitur, sa hun under den improviserte pressekonferansen hun stelte til på flyplassen. Så improvisert var den at Lindfors måtte bruke hårbørsten for å røre om i kaffen på grunn av mangel på teskjeer.

Stjal «8. mars»

På bakgrunn av intervjuet som sto på trykk 9. mars 1983 og neste dags konsertanmeldelse, kan det synes som om Bladet Tromsøs journalist Truls Meland var lettere betatt av den finsksvenske divaen. Det er kanskje ikke rart. Dette var tross alt på høydepunktet av hennes karriere som skuespiller, artist, standupkomiker, teaterdirektør og barnebokforfatter.

IMPROVISERT: Lindfors er ikke fremmed for å improvisere både på og av scenen. Legg merke til hårbørsten Lindfors bruker for å røre i kaffen.

De eneste som ikke lot seg imponere var Tromsøs kvinnesaksbevegelse. Mange der følte nemlig at Lindfors hadde stjålet Fokus fra arrangementet, men tilgivelsen sitter løst blant nordlendinger. Da 8. mars-komiteen gjør rede for et punkt i kvinnedagens program i et leserbrev noen dager i forveien, skriver de:

Kom langveis fra

– Det heile varer ca. 1 time, så rekker du Lill Lindfors etterpå.

Det var det mange som gjorde. Publikum kom langveisfra (enkelte til og med fra Senja!) så Fokus var utsolgt med 750 plasser og 500 sto på venteliste.

BYTUR 1: Lill Lindfors ble med Bladet Tromsøs fotograf på en rundtur i byen. Her foran gamle Fokus kino hvor hun opptrådte 8. mars 1983.

Og skal vi tro den betatte journalist Meland så gikk alle som ikke var der glipp av noe stort.

– «Musik skal bygges utav glädje» er ikke bare noe Lill Lindfors synger, hun praktiserer det. Hun gjorde så det på Fokus tirsdag kveld så stemningen sto helt opp under taket. Og det er høyt!, skriver han.

BYTUR 2: En skandinavisk superdiva i Tromsø.

Teknisk trøbbel

Men alt var ikke fryd og gammen. Som under enhver konsert vil ting gå galt. Lindfors syntes lite om Fokus tørre akustikk, men ifølge anmeldelsen ble hun nok langt mer satt ut av «lysanlegget som kom og gikk og lyssatte etter eget forgodtbefinnende».

BYTUR 3: Lindfors har gode minner fra Tromsø-turen i 1983 og husker særlig lyset.

Lindfors var en artist som nordmenn først og fremst kjente gjennom musikken hennes, men Norges-turneen som ble avsluttet i Tromsø var en sjanse til å se hele spekteret hennes som entertainer. Som, ifølge Meland, er formidabelt.

– Men. Artister av Lindfors' kaliber er sjeldne i Tromsø, og de koster så mye, at man uvilkårlig lurer på hvorfor publikum – igjen – bare reiste seg og gikk da Lill var klar til å slutte av med «Du är den ende». Dette var langt fra første gang tromsøpublikummet forhastet sa takk for seg før rosinen i pølsa var servert, avslutter han.

GUMMITRYNE: En flyvertinne med dette trynet ville nok få folk til å heve blikket fra boka eller avisa.

Artister av Lill Lindfors' kaliber besøker virkelig ikke Tromsø ofte, men Lindfors har faktisk vært i Tromsø flere ganger, sist på årets Nordlysfestival. Kanskje hun fikk gå av flyet uten forstyrrende paparazzier denne gangen? Og en liten skitur?