– Jeg syntes ikke publikum klappet nok. Derfor stakk jeg av etter første sett og gjemte meg på loftet. Da guttene kom for å hente meg var jeg fast bestemt på å reise hjem – billett var allerede bestilt, men jeg fortsatte, sa nå avdøde Tore Hansen til Bladet Tromsø 26. mai 1984.

Da var han i byen for å promotere soloskiva «Uniforms», spilt inn i Sverige i oversatt, engelsk språkdrakt og med et til tider radikalt forskjellig lydbilde enn det man kunne forvente seg fra Hansen som jo innerst inne var en rocker.

«Æ e nordlending, æ»

Selv begynte han som visesanger allerede i 1968, men huskes nok best som vokalist, løssluppen frontfigur og låtskriver i Hammerfest-bandet Unit Five. Det var med dem at han skrev seg inn i nordlendingenes hjerter med nattønskefavoritten «På hver sin kant av landet», «Polardego», «Ængel med skit på vingan» og «Vit at jeg elsker deg» og eviggrønne «Nordlending» (selv om finnmarkslekta mi benekter at de er nordlendinger. De er nemlig finnmarkinger!). Guilty pleasures, alle som en, men populære låter den dag i dag i alle lokaler Unit Five spiller på. Til tross for at bandet la inn årene i 1986.

Såkalt oppløst

– Vi har spilt 130 konserter etter at vi ble såkalt oppløst, så vi føler oss vel egentlig særdeles lite oppløst, sa Hansen til NRK i 2004 da de fant tilbake til hverandre. Igjen. Første reunion skal visstnok ha funnet sted allerede et par år etter at de først ga seg.

Da Hansen ble med i Unit Five hadde bandet nylig skiftet navn fra Tass til Unit Four, men med Hansen ble de altså fem. De ble kjent over hele landet da de spilte «Nordlending» live på NRK Sankt Hans-aften 1977. Fram til da hadde karrieren gått tregt.

– Vi hadde det ikke så lett før vi kom i fjernsynsprogrammet, men etterpå gikk det greit, sa Hansen til Tromsø i 1984.

Eksperiment

I sin første periode ga Unit Five ut fem plater og har solgt over 250.000 eksemplarer av disse. Som soloartist ga Hansen ut fire plater, hvor den siste «Hvil under stjerna», en samleplate med det beste fra Hansen og Unit Five, kom ut ganske nøyaktig ett år etter at Hansen tapte kampen mot leverkreft.

Selv om Hansen hadde lekt seg med engelske tekster også tidligere i karrieren, gjentok han aldri eksperimentet fra 1984. Å spille inn plata i Sverige var et bevisst valg for å fjerne seg fra den Tore Hansen publikum allerede kjente.

– Musikken på den nye plata er relativt forskjellig fra tidligere produkter. Utstrakt synthesizer-bruk går igjen på flere av kuttene. Plata er et markant brudd med «vante» Tore Hansen, skriver vår journalist Yngve Nilssen i 1984.

I tillegg var utvalget av låter et eksperiment i seg selv. De 20 låtene han hadde spilt inn ble sendt på kassett til en «folkejury» bestående av skoleelever, bestemødre, musikere, platepratere og andre tilfeldig utvalgte personer.

Tore Hansen og Unit Five har skrevet seg inn i norsk rockehistorie, ikke gjennom panegyriske kritikker, men med utallige mil på nordnorske veier og låter som publikum kunne utenat og som de kunne danse til.

SOLOARTIST: Tore Hansen med en ganske så urocka dandystil. Dette bildet er tatt i 1983 i forbindelse med lanseringa av "Uniforms". Foto: Leif Arne Danielsen
TATT PÅ SENGA? Rock'n'roll og turnelivet fører med seg mange fristelser og farer.
UNDER STJERNA: Tar du den? Foto: Leif Arne Danielsen
PÅ SCENEN: Tore Hansen var en frimodig frontfigur med et talent for trykkeverdige sitater. Det gjorde ham populær blant journalister. Dette er et av få bilder vi har ham faktisk på scenen. Arkivfoto