Det virket som om alle musikknyheter fra Norge dreide seg om Dance With A Stranger og deres funkrock. Året var 1990 og bandet hadde nettopp blitt kåret til «Årets spellemenn», mens VG ga dem prisen for «beste artist». Konsertlokaler over det ganske land ønsket dem velkomne og 6. februar var de klare for Tromsøhallen. Mon tro om noen husket konserten på Prelaten bare fem år i forveien?

Dårlig besøk i 1985

Den som bladet «Tromsø» omtalte som «Kjempejobb, men dårlig besøk».

SHOWMAN: Frode Alnæs i sitt ess - på en scene, bak en gitar, foran en mikrofon. Bildet er tatt tirsdag 6. februar 1990 i Tromsøhallen.

– Musikken var å bra at det burde vært kø utenfor, skriver Yngve Nilssen den 10. oktober 1985 i anledning byens andre besøk fra Kristiansund-bandet.

At det ikke var kø er kanskje ikke så rart. Det var ikke før i 1987 at deres selvtitulerte debutskive kom ut og at ting virkelig begynte å skje. Det overrasket ikke bladet «Tromsøs» anmelder som var raus med komplimentene: «Mye å fryde seg over»; «melodier som har slagerpotensial».

– Neste gang bør det komme flere folk på konsertene, selv om den går på en mandag. Det var de verdt, avslutter Nilssen i 1985.

Bakoversveis

Hva så med tirsdag 6. februar 1990? La oss gå ut fra at markedsføringa før denne konserten nok var mer profesjonell og at bandet selv var på hugget:

EKSTASE: Publikum i Tromsøhallen sørget for at Dance With A Stranger fikk en knallstart på bandets Nord-Norgesturne.

– Vi skal gi publikum bakoversveis, håravfall og hårreisende musikalske opplevelser, samt kalde og varme musikalske lykkeomslag, sa bandet i forkant av konserten.

Forventningene var i hvert fall høye, både blant publikum og arrangører. Kent Wikbjer kunne dagen i forveien fastslå at de hadde solgt 800 billetter.

– Brukbart, var Wikbjers kommentar.

1985: Ikke like ekstatisk, men like lydhørt publikum på Prelaten i 1985. Det måtte tydeligvis en tur til frisøren for begge frontfigurene før de kunne slå i gjennom.

Da det noen timer senere var klart for konsert hadde 1200 kjøpt billett. Og bandet skuffet ikke.

Fretlessdetaljer

– Etter et par låter var stemningen på kokepunktet. Det sørget ikke minst gitarist Frode Alnæs for, skriver Per-Christian Johansen i 1990.

"ELGEN": Øyvind Elgenes, også kjent som "Elg", tok Norge med storm med sin stemmeprakt.

Selv om Dance With A Strangers musikk fenget hele befolkningen, var de også et musikernes band som til og med musikkpolitiet bakerst i lokalet måtte innrømme var imponerende. Der var Alnæs et naturlig samtaletema, men også Øyvind «Elg» Elgenes' stemmeprakt ble behørig kommentert. For min egen del lyttet jeg mest til Yngve Moes lekre fretlessdetaljer.

Men som de fleste vet: superstjerner må ha et sceneshow. Det var det stort sett Alnæs som sto for.

SHOWBAND: Dance With A Stranger fotografert ved en av de andre anledningene de har hatt til å besøke Tromsø.

– Ingen tvil om at Frode er gull verdt for oss. Spesielt når vi spiller «live». Da er det han som får publikum skikkelig med. Men vi gjør jo vårt beste vi også, sa Moe til «Tromsø» etter konserten.

LES ALLE: Feedbacks Musikkminne

Ekstatisk

Og deres beste var denne kvelden mer enn godt nok til å sette publikum i ekstase.

BANDBILDE: Dance With A Stranger i 1991.

– Vi var jo nødt til å kjøre løpet ut. Publikum var jo i ekstase. Med denne konserten har vi fått en drømmestart på turneen i Nord-Norge. Og jeg kan garantere at vi kommer tilbake til Tromsø. Her var det topp og nå kan vi konstatere at vi er svært populære også her, sa Moe videre, utslitt etter «gruppas to timer lange megashow».

MINNES: Yngve Moe døde i 2013. Da ble han tatt av undervannsstrømmer under en badetur på Tenerife og lagt i kunstig koma. Det våknet han aldri opp fra. Da han ble bisatt møtte Bergens musikermiljø mannssterke opp. Arkivfoto

Vel vitende om at han endelig hadde blitt profet i eget land. Yngve Moe døde i 2013 og da han ble bisatt fra Johanneskirken i Bergen ble han hedret av et fulltallig musikermiljø.

STØRRE: Sammenlikn dette bildet med det fra 1985. Etter hvert ble scenene større for Dance With A Stranger. Arkivfoto

– Jeg minnes Yngve som den beste, både med og uten bass, sa Bård Ylvisåker til VG den 25. april

I TROMSØ: Dance With A Stranger, Bjørn Jenssen (fra venstre), Øyvind Elgenes, Yngve Moe og Frode Alnæs foran Domkirka i Tromsø. Arkivfoto

HOLD DEG OPPDATERT PÅ MUSIKK!: Følg Feedback på Facebook og Twitter