Det er med en viss skam at vi må innrømme at bortsett fra de avbildede musikerne, Dave Swarbrick og hans mangeårige samarbeidspartner Simon Nicol, vet vi lite om dagens bilde, bortsett fra at det oser av spilleglede. Feedback-redaksjonen tar dog sjansen på å gjette at bildet er tatt på Prelaten mellom 1980 og 1984, men vi avskriver ikke gamle Middagskjelleren.

Musikalsk vendepunkt

Swarbrick og Nicol begynte å arbeide sammen da Fairport Convention i 1969 ba Swarbrick delta på plata Unhalfbricking (1969) som studiomusiker. Sporet A Sailor’s Life viste seg å være et vendepunkt, ikke bare for bandet, men også for Swarbrick som fikk seg fast jobb. Fairport Convention fikk et nytt musikalsk spor som de har pløyd siden. På neste skive. Liege & Lief (også 1969 og den tredje for året). mer eller mindre skapte de folkrocksjangeren.

PRELATEN?: Det er dette bildet som gjør at Feedback-redaksjonen mistenker at det kan være Prelaten Swarbrick og Nicol spilte på da det besøkte Tromsø. Arkivfoto

Like etter at plata var ferdig, sluttet vokalist Sandy Denny og bassist Ashley Hutchings, men det gjorde ikke Swarbrick så mye. Gitarist Richard Thompson holdt fremdeles ut. Det ryktes nemlig at det oppsto søt musikk på deres første møte.

Musikalsk samarbeid

– Jeg spilte nettopp med denne Richard-fyren og jeg kunne spille med ham resten av livet, skal Swarbrick ha sagt.

Da Thompson sluttet etter skiva Full House (1970), hadde de to startet på et musikalsk samarbeid som skulle vare livet ut.

Men likevel var det altså Simon Nicol arbeidet med etter at Fairport Convention kastet inn håndkleet i 1979 (hvis man kan si det om et band som arrangerer årlige gjenforeningskonserter på sin egen festival).

Erklært død

Nicol anses som en av verdens beste og mest allsidige rytmegitarister som lot Richard Thompson glitre på Fairports studioutgivelser. Dette samarbeidet varte fram til 1984 da Swarbrick flyttet til Skottland. Vi går ut fra at det er i dette tidsrommet at dagens bilde er tatt.

På 90-tallet var Swarbrick mye syk og kunne ikke spille. Det var en katastrofe for en arbeidende musiker og hans tidligere bandkamerater arrangerte da støttekonserter for ham.

Sykdommen var ingen hemmelighet så da Swarbrick i april 1999 ble kjørt til sykehus for en brystbetennelse, publiserte The Daily Telegraph nekrologen hans.

– Det er ikke første gangen jeg har dødd i Coventry, skal Swarbrick ha kommentert.

HOBBIT?: Unnskyld, jeg kunne ikke dy meg, men etter at Kurt Nilsen ble kalt hobbit, må det vel være gangbar valuta? Jeg syntes i hvert fall at Swarbrick på dette bildet kunne ligne på en felespillende og tobakkrøykende hobbit fra J.R.R. Tolkiens bøker. Arkivfoto

Swarbrick gjennomgikk en dobbel lungetransplantasjon i 2004. Fairport Convention fant sammen igjen i 1985, men uten Swarbrick. I 2002 ble Liege & Lief kåret til «the most important folk album of all time.» Da musikkmagasinet Mojo i 2007 laget ei liste over 100 skiver som forandret verden, var Liege & Lief på 58. plass.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.