Albatross kom fra den lille, irske byen Virginia nær grensa til Nord-Irland og hadde mange år bak seg som et hardt arbeidende bluesband da de fant veien til Tromsø for første gang i 1990.

– Albatross skapte stor stemning da bandet spilte på Nobile de tre dagene før 17. mai 1990. Det var en ikke reint liten del av publikum som møtte opp på konsertene alle tre dagene. Alt da ble ideen om å lage ei liveplate her lansert. Da det irske bandet kom tilbake i november var beslutninga tatt: «Vi kommer tilbake i mai og spiller inn vår neste plate på Nobile», forklarte Torgeir Aasmo som var programansvarlig på Nobile på denne tiden.

Kun for fansen?

Bandet hadde da bygd seg opp et rykte som et solid liveband noe publikum visste å sette pris på. Faktisk ble deres første skive, «For Fans Only (Live in Sweden 1987), spilt inn etter massivt press fra fansen som ønsket å lytte til bandet på stereoen hjemme og ikke hadde tålmodighet til å vente på neste konsert. Neste skive, «C’est La Vie (Live in France», var som det fremgår av navnet også ei liveskive. Og nå var det klart for nok ei liveskive?

– Vi liker virkelig å spille musikken vår foran et publikum fordi vi føler at det er det musikk skal brukes til, sa Barry McCabe, bandets grunnlegger, til «Tromsøs» journalist, Helge Matland.

Flyttet utstyr

Ivan Tzatchev og Bjørnar Riise var tromsøværingene som ble plukket ut til å foreta opptaket.

– Jeg husker vi måtte flytte en del utstyr til Nobile fra studioet mitt på Tomasjord. Jeg husker at de var trivelige folk, men det begynner jo å bli en stund siden. Vi hadde kontakt en stund etterpå, men så plutselig forsvant de, sier Tzatchev til iTromsø i dag.

Albatross holdt til i Nederland mellom turneene og på kontinentet vakte det oppsikt at de skulle spille inn plate i Norge, vel 500 km nord for polarsirkelen.

– I et brev til Nobile skriver et av bandmedlemmene at de får utallige spørsmål om hvorfor i all verden de gjør dette. «Vent til dere får høre plata så vil dere vite hvorfor», er svaret Albatross gir, skriver Matland i Bladet Tromsø den 15. mai 1991.

Navnebrødre

Og syntes du bandnavnet hørtes kjent ut? Her oppe i nord er nok Albatross fra Andenes langt mer kjent enn sine irske navnebrødre. Det nordnorske dansebandet som har spilt opp til dans utallige lørdagskvelder ble startet på Andenes i 1970, sånn cirka samtidig som Barry McCabe satt på gutterommet og lyttet til Fleetwood Macs Peter Green (det er der bandnavnet kommer fra) og den legendariske irske gitaristen Rory Gallagher før han startet bandet sitt hjemme i Irland.

– Jeg vokste opp i en liten by og drømte at jeg en dag skulle spille i et band, reise over hele verden og berøre folk med musikken min. Det er en drøm som har gått i oppfyllelse igjen og igjen, sier Barry McCabe i dag.