Den kontroversielle teologen Børre Knudsen var kallskapellan og sogneprest i Balsfjord i perioden fra 1968 til 1983, og han ble boende i Meistervik fram til sin død.

Nå utgis et album som samler noen av Knudsens kjente salmer for første gang via det Oslo-baserte distribusjonsselskapet Musikkoperatørene.

Utsatt for mobbing

Det er Børre Knudsens datter, Kjersti Sunniva Iden Knudsen, som er produsent og initiativtaker for plata som har fått tittelen «Prektig flammer paktens bue».

- Jeg hadde lenge et anstrengt forhold til Pappas virke, sier hun åpenhjertig.

– Jeg har opplevd mye dritt som følge av hans kontroversielle og offentlige figur – hans sprell i sammenheng med abortsaken var jo alt mange kjente til. Jeg ble utsatt for mye mobbing, og lengtet etter en mer normal oppvekst.

Salmedikter og kunstner

Dokumentarfilmen «En prest og en plage», som hadde premiere et snaut halvår før Børre Knudsens død i august 2014, var en ny start for Knudsens datter.

– Filmen hjalp meg til å si noe. Jeg har på en måte lenge skjult hvem jeg var, sier hun.

Nå har familien Knudsen lyst til å vise fram en annen side av faren, en side som sjelden kom fram i media. Plateprosjektet ble satt i gang av Kjersti Knudsen våren 2015.

– Både Mamma og jeg har et ønske om å vise han fram som salmedikter og kunster. Vi vil at andre folk skal få høre disse salmene.

Skulle ikke offentliggjøres

Knudsen er allerede en anerkjent dikter. To av salmene på plata har lenge vært en del av den norske salmeboka.

- «Farao nådde oss like ved stranden» har vært en av de mest brukte dåpssalmene i Norge, legger Kjersti Knudsen til.

Salmene – som alle er ble gitt ut i skriftlig form i salmeheftet «Det hellige bryllup» i 1976 – er spilt inn for cirka ti år siden, av Børre Knudsens sønn Ole. Alle er sunget a cappella, i en takning.

- Opptakene ble gjort uten tanke om at materialet skulle gjøres offentlig, sier Kjersti Knudsen.

- Men Pappa var fornøyd med innspillingene, og mange i vår omgangskrets som var glade i hans sang, har vist interesse for opptakene.