– Vi har lenge snakka om at vi hadde lyst til å lage en film som favner om det fine ved Tromsø, og favner om den følelsen av å komme hjem når man bor i utlandet, eller en annen by, sier Ingrid Wiesener ved kommunikasjonsavdelinga i kommunen.

– Den følelsen av å komme ut på flyplassen, gjerne i altfor tynne klær og møtes av blest. Og så det å komme hjem, til den samme julepynten som hvert år, farmors pepperkaker, møte venner på kafé, gå forbi Alfheim svømmehall ... det er den tromsøfølelsen som er så spesiell og så mye. Det er den vi vil få fram, sier Wiesener.

Lokale krefter

Filmen er satt sammen av en rekke lokale krefter, og låta som akkompagnerer den er laget av Aggie Peterson, Per Martinsen og Tor Thomassen.

– Vi vil få tromsøværingene som er forelska i Tromsø, til å bli enda mer forelska. Vi er kjempefornøyde med resultatet, og håper tromsøværingene er like fornøyde, sier Wiesener, som skryter av alle tromsøpatriotene som har hjulpet til med produksjonen.

Låtskriversamling

Aggie Peterson forteller at det er ei artig blanding av tilfeldigheter som gjorde at akkurat hennes, Tors og Pers låt ble brukt i videoen.

– Tvibit har jo kommet opp og stå, og i høst fikk vi endelig i gang låtskriversamlinger. Dette er et initiativ jeg har satt i gang som heter Songlines og der har jeg fått hjelp fra KOFOR og Fredrik Forsmann. Jeg ble satt i gruppe med Tor Thomassen fra The Late Great. Vi skriver jo helt forskjellig musikk, men det var også en del av poenget – å møtes på kryss av sjangre, forteller hun.

– Vi skreiv ei låt som var både julete og litt trist, og snakka om at vi gjerne ville få gjort den ferdig. Så var Per i møte med kommunene, som var på jakt etter ei låt til dette filmprosjektet.

Magisk følelse

I kommunen syntes de låta fra låtskriversamlingen passet fint, og da gjaldt det bare for musikerne å hive seg rundt, og gjøre den ferdig.

– Vi skreiv litt om på teksten, og justerte låta litt slik at den ble mer en hyllest til Tromsø, inspirert av filmen. Vi startet på torsdag, og har jobbet med ferdigstillelsen i helga, forteller Peterson, som innrømmer at julebaksten i år har måttet vike for «låtbakst».

– Denne filmen viser at vi i Tromsø kan være veldig gode på å samle de kreftene som finnes. Kommunen har samlet mye bra folk, og det ble et fint resultat. Vi er flere som har bodd borte fra Tromsø i mange år, og som har kjent på følelsen av hvor fint det er å komme hjem til jul. Den er litt magisk!

LÅT: Aggie Peterson mener mange har kjent på den helt spesielle følelsen av å komme hjem til Tromsø etter å ha bodd andre steder. Foto: Knut Jenssen
SAMARBEID: Det er Tor Thomassen i The Late Great som sammen med Aggie Peterson og Per Martinsen har laget låta som akkompagnerer kommunens Tromsø-hyllest «Hjem til jul». Foto: Tom Inge Andersen