Sangerne som kom sammen i 1997 for å etablere Vokal Nord, må sies å ha fått oppfylt sine ambisjoner. Vokalensemblet har høsta stor anerkjennelse gjennom mange år, og omtales som Nord-Norges fremste vokalensemble.

Koret ble i 2007 nominert til Nordisk råds musikkpris. Fra 2015 er koret et uttalt satsingsområde fra Norsk kulturråd, i godt selskap med blant andre Det Norske Solistkor i Oslo, Trondheim Vokalensemble og Edvard Grieg-koret i Bergen.

– Ved siste tildeling fra Kulturrådet var vi sammen med Nidaros Domkor, de som fikk størst bevilling. Solistkoret og Edvard Grieg-koret er inne som faste poster på statsbudsjettet, opplyser Vokal Nords daglige leder Dag Håvard Hanssen.

– Vi får nå statlig støtte på 3,9 millioner kroner for 2017, og vi har et samla budsjett på tett oppunder 6 millioner. Det gir muligheter til å fortsette på den veien vi har staka ut, fortsetter han.

Profesjonalisering

I 2015 fikk Vokal Nord fra Kulturrådet 2,02 millioner kroner. I 2016 kom den store økninga til 3,5 millioner. For 2017 ble det plussa på ytterligere 400.000.

– Dette har gitt oss mulighet til å profesjonalisere koret med fast ansettelse av flere sangere. Det gir oss muligheter til et anna aktivitetsnivå enn det som var mulig tidligere, sier Dag Håvard Hanssen.

Han opplyser at lenge hadde Vokal Nord et aktivitetsnivå på 20–25 konserter i året. I fjor var dette steget til cirka 45. Hanssen regner med at i 2017 vil tallet komme opp i 55–60.

Samisk og kvensk

12.–24. mars gjennomfører Vokal Nord i Nord-Troms et joikeprosjekt for skoler med åpne konserter på kveldstid med en oktett fra koret. Dette er ett eksempel på hva som ikke kunne vært mulig å gjennomføre uten profesjonaliseringa.

Frode Fjellheim har skrevet ny musikk for dette prosjektet.

I juni deltar koret på kvenfestivalen Paaskiviiko i Nordreisa sammen med en instrumentaltrio fra Tornedalen. Konserten gjentas i Lyngen og Tromsø.

Gammelt og nytt

Fra begynnelsen av var korets satsingsområde barokk og annen europeisk tidligmusikk, men ganske snart ble også samiskinspirert moderne musikk en del av korets satsing, og begge de nevnte prosjektene inngår som en del av den nordlige delen av Vokal Nords musikalske profil.

Det første konsertprosjektet i 2017 blir en kombinasjon av de to satsingsområdene. Under Iliosfestivalen i Harstad skal Vokal Nord, sammen med det russiske Kargopol akademiske mannskor, fremføre blant annet den estiske samtidskomponisten Arvo Pärts «Pacem Dei» og gregoriansk sang på er ei vandreforestilling på området hvor det lå en berykta fangeleir med russiske krigsfanger på Trondenes. Denne konserten overføres live til Verdensteatret i Tromsø som en del av Nordlysfestivalen.

– Det kan derfor være på sin plass å minne om at vi som bor i de arktiske delene av Norge og Russland har klart å opprettholde fred, verdighet og godt naboskap i lange tider. Det er sentrale tanker bak dette prosjektet, sier Dag Håvard Hanssen.

Videre skal Vokal Nord medvirke i NOSOs to påskekonserter i Ishavskatedralen med Mozarts Requiem på programmet. I mai går turen til Hellas med gresk musikk på programmet. Under Festspillene i Nord-Norge er Vokal Nord kjernen i et kor med 200 sangere som fremfører «Carmina Burana».