Nyheten om at «Havboka» av Morten Strøksnes skulle dramatiseres på teater ble tatt godt imot av publikum i Tromsø.

Spørsmålet om hvordan det skulle gjøres har inntil nylig derimot lenge vært et stort spørsmål.

Kubjeller og stortromme

Det hele blir nemlig å minne om en musikal med opplest tekst, hvor musikk, lyrikk og visuelle inntrykk på storskjerm vil prege forestillingen.

– Det er et skikkelig havdrama, hvor vi er åtte stykker på scenen som forteller boka, sier skuespiller og bassist, Trond Peter Stamsø Munch.

– Havboka er ei sakprosabok med mange naturvitenskapelige «funfacts», men boka som helhet inneholder en oppdagelse og opplevelse av hvor viktig havet er for oss mennesker på jorda, sier Kristian Fr. Figenschow, som har fått ansvar for sang, kubjelle og stortromme.

Spellemann-hjelp

Med seg som musikalsk leder har de fått Spellemann-nominerte Espen Elverum Jacobsen, som til vanlig spiller i Pristine med Heidi Solheim. Han er imponert over hvor flinke skuespillerne er med sine instrumenter.

– De er veldig flinke. Det vises at de fleste har spilt før, sier Jacobsen, som var med å stifte bandet 5. desember i fjor. Det har ikke blitt mange øvinger, men musikken fungerer.

– Jeg har to høyttalere og et godt stereoanlegg hjemme, sier Figenschow om sin musikalske erfaring.

De andre har vært med på musikaloppsetninger, og noen har tidligere vært med i band. De med mest erfaring er definitivt Jacobsen, Inge Kolsvik og fiolinist Thea Borring Lande.

– Låtmaterialet er plukket ut for å speile tematikken. Vi spiller ikke akkurat Grand Prix-låter, sier Figenschow.

Nick Cave og P.J. Harvey

Bandet, som ennå ikke har fått et bandnavn, spiller blant annet P.J. Harvey, Nick Cave, Waterboys og Dropkick Murphys. I tillegg til tre låter som er skrevet spesielt til forestillingen.

Publikum kan altså ikke vente seg et vannbasseng, slik teateret valgte å gjøre da «Mysterier» av Knut Hamsun ble satt opp i 2006. Nå er scenen rigget om til flere nivåer hvor hver skuespiller sitter på hvert sitt instrument. I front finner vi Trude Øines, som er frontvokalist.

– Det er så artig å få holde konsert med et skikkelig band. Det å komme på jobb og spille med disse er en drøm, sier Øines.

Stykket, som er regissert av Anders T. Andersen, har premiere 9. februar.