Kristian Andresen (22), kjent fra NRKs program «Yttersia» og fra kommunevalget 2015, hvor han stilte som Kystpartiets ordførerkandidat, startet sin musikalske karriere i fjor høst med debutsingelen «Uten dæ».

I januar kom neste låt, «Ta mæ med hjæm». En sang dedikert til Andresens nære venn, Stian Lund, som døde i den tragiske Fossbakken-ulykken for fem år siden.

Tirsdag havnet låten på Spotifys «Norway Viral 50»-liste.

– Det går over alle støvleskaft! Tenk at en tulling fra Yttersia, som dro til storbyen Oslo for å spille inn plate, får sånn en suksess, sier Andresen.

Rett til værs

Den unge musikeren forteller at han la merke til at antallet avspillinger virkelig begynte å stige for to uker siden.

– Først var det rundt 350 avspillinger i Tromsø-området og rundt 250 i Oslo hvert døgn, men for to uker siden skøyt det rett i værs sørpå og i Sverige, forklarer han.

Tirsdag hadde låten 2.100 avspillinger i Oslo, over 400 i Bergen, 350 i Tromsø og rundt 300 i Stockholm.

– Flere svensker har skrevet til meg at de elsker låten, selv om de ikke forstår alt. Jeg får også en masse venneforespørsler fra Sverige for tiden, sier han.

– Det er nok for meg

Selv om 22-åringen har begynt å gjøre suksess med låten, var det viktigste for han at familien til Lund likte den.

– At Stians mor og hans familie satt pris på det jeg hadde laget og var så takknemlige, det er egentlig nok for meg.

– Jeg hadde selvfølgelig lyst til at folk skulle høre låten, slik at jeg fikk ut budskapet, men det var aldri noe hovedfokus, legger han til.

Langer ut mot norsk radio

Likevel har Andresen ei høne å plukke med norske radiokanaler.

– Jeg har sendt låten på e-post til alle kanalene i Norge, men det er bare et par av dem som i det hele tatt har orket å åpne mailen og laste ned låten.

Andresen mener antallet avspillinger på Spotify sier sitt.

– Dette er musikk folket liker og vil ha, men likevel blir det ikke spilt på radioen. Det fremstår nesten som mafiavirksomhet, man må kjenne noen for at de i det hele tatt skal orke å høre på musikken din, sier han.

Han er derfor glad for at det finnes andre plattformer for uetablerte artister, slik som Spotify, hvor de kan nå ut til folk med musikken sin.

– Hvordan skal man ellers komme seg opp og fram når radiokanalene ikke tar tak?

Andresens egen suksess skylder han dog på sine samarbeidspartnere, venner og følgere – ikke plattformen han har valgt å dele musikken på.

– Det er de som har delt låten. Uten dem, hadde den ikke blitt så populær som den har blitt. Det vil jeg takke dem for, sier han.

«Ta mæ hjæm»: Yttersia-Kristians låt, «Ta mæ hjæm», er blitt svært populær på Spotify.