Det rører seg igjen i folkesang-gruppa Fotefar, som er aktuell med både album og konsert i Tromsø. Denne gangen har de utviklet seg takket være tilskuddet i fiolinisten Julie Alapnes fra Robaat.

– Hun (Julie red.anm.) hoppet inn da jeg var i fødselspermisjon. Da jeg kom tilbake fant vi ut at vi ville ha to feler i bandet og fortsatte slik, sier Ragnhild Furebotten, som er mest kjent gjennom Hekla Stålstrenga.

– Jeg søkte på stillingen og fikk jobben. Det er vel første gang jeg har fast stilling på den måten, sier Julie Alapnes, som kom inn i gruppa for to år siden. Like før jul i fjor gikk alle fire inn i studio for å spille inn Fotefars andre fysiske utgivelse, som slippes 20. april.

Les også: «Hadde stålkontroll på premièrekvelden»

Edvard Ruud

Bandet hadde tidligere snakket om å gjøre noe ut av materialet til folkemusikksamleren Edvard Ruud fra Harstad, som gikk bort i 2001. Da Alapnes kom inn og lanserte samme idé, ble det plutselig en realitet.

– Han var en veldig fargerik person, som vi bare måtte gjøre noe med. Materialet han samlet inn er bisarre og morsomme tekster, samtidig som du får et fint innblikk i kulturhistorien her nord, forklarer Alapnes.

Releasekonsert i Tromsø

Nå er gruppa klar med sitt andre album. Det skal markeres på Verdensteatret med konsert.

– Det kommer til å bli et veldig visuelt show med både lys og video. Det kommer til å bli vakkert og rått, sier Lena Jinnegren, som er gitarist i bandet.

Musikerne forteller at de har bevart tekstene og melodiene til Ruud, men her var det mye rom til kunstnerisk frihet.

– Vi har tatt bort noen vers, ettersom noen inneholder 15 av dem. Det har blitt litt mer lyttervennlig og vi har blandet inn bandmedlemmenes bakgrunner. Litt pop, blues, men i hovedsak folkemusikk, sier Alapnes.

Bandet har allerede turnert litt med materialet, og tilbakemeldingene stemmer overens med inntrykket bandet har av Ruud.

– De sier det er veldig artig å høre på oss, sier Furebotten.

– En sang handler om ei kveite, en annen om en frier som gjemmer seg for svigermor i en melsekk. Det er mye morsomt der, forsikrer Alapnes.

Les også: Plateaktuelle Marit Sandvik (60): – Jeg tar en sjanse, og vil kanskje forvirre folk