Amerikanske Dwarves og tyske Samsara Blues Experiment skal tilfredsstille festivalens kjernepublikum i 2018. Begge band spiller for første gang i Tromsø, og skal sørge for musikalske spark både her og der, i Telegrafbukta til sommeren.

Et beryktet kultfenomen

Det amerikanske punkrockbandet Dwarves er definitivt mer beryktet enn berømt, etter drøye tre tiår med skandaler. Få har levd sex, drugs & rock’n’roll-myten hardere og mindre glamorøst enn amerikanerne.

ALBUMCOVER: The Dwarves anerkjente og kontroversielle album «Blood Guts & Pussy» (1990).

– Legendarisk punk

Dwarves, som i senere år har hatt tidligere Kyuss- og Queens of the Stone Age-medlem Nick Oliveri som fast bassist, hadde lenge et rykte om å være direkte voldelige mot publikum. Buktas festivalsjef Lasse Pettersen kjenner godt til både amerikanernes musikk og legende.

– Bukta er glade for å kunne peise på med legendarisk punkrock! Jeg husker selv at de på 90-tallet ble ansett som verdens farligste band – i en periode der rocken ikke var spesielt farlig i det hele tatt. I tillegg til estetikken og tekstene, er Dwarves også et band som har hatt stor musikalsk påvirking på andre – blant annet Turbonegers deathpunk, uttaler Pettersen til Feedback.

– Hvor kommersielt utløsende dette er, kan sikkert diskuteres, men rent personlig synes jeg dette er helt fantastiske nyheter, sier vår egen Egon Holstad.

– Jeg har digga Dwarves siden «Blood Guts & Pussy»-skiva. Altså, det var i 1990, jeg var 19 år og et punkrockband ga ut ei skive med to nakne damer og en naken ehhh… «kortvokst» på coveret, alle sammen gnidd inn i masse blod. Slikt gjorde inntrykk på en guttepjokk fra Fauske. Og dette var en tid da man drev og nominerte Anne Grete Preus til klassen «rock» i Spellemannprisen.

– Men jeg elsker Dwarves, og på nittitallet prøvde jeg faktisk å få dem til Blårock mange ganger, uten å lykkes. Nå kommer de hit, og det er fantastisk. Her tror jeg mange skal få kjørt seg, og det er nok en og annen sart sjel som kommer til å sette tørrfisken på tvers i halsen når Dwarves kommer på scenen og drar skinnet av rock’n’roll-pølsa, sier Holstad og ler.

Frir til sitt etablerte publikum

Den tyske trioen Samsara Blues Experiment er nok ikke like (aner)kjent som Dwarves, men har allerede rukket å gi ut fire album. I presseskrivet fra Buktafestivalen beskrives bandet som «en powertrio som beveger seg mellom seig psykedelisk stonerrock og hypnotisk blues, med tydelig inspirasjon fra progressiv folkrock og indisk raga».

POWERTRIO: Det tyske bandet Samsara Blues Experiment skal spille psykedelisk blues på Buktafestivalen i 2018.