Onsdag formiddag bekrefter Buktafestivalen at de har booket The Hellacopters – som eneste norske festival i 2018. Svenskene avslutter torsdagen under sommerens festival.

The Hellacopters startet opp i Stockholm i 1994 av daværende Entombed-trommis og låtskriver Nicke Andersson alias Nick Royale. Det er nettopp originalbesetningen som kommer til sommerens Buktafestival – med unntak av bassist Kenny Håkansson, som erstattes av tidligere Hanoi Rocks-bassist Sami Yaffa.

Bandet spiller dog låter fra hele karrieren, som innbefatter syv studioalbum, pluss en enorm mengde singler EP-er og samleplater. Gitaristen fra The Hellacopters’ «andre periode» – Robert «Strängen» Dahlqvist – døde dessverre i fjor, bare 40 år gammel.

Vokalist og gitarist Nicke Andersson avbildet under The Hellacopters' konsert på Driv i Tromsø i 2002. Foto: Jon Terje Eiterå.

– Syntese av Stooges og Stones

Feedbacks Egon Holstad booket selv The Hellacopters flere ganger til Tromsø, og solgte angivelig flere tusen plater med dem i Tromsø mens de eksisterte. Han mener Buktafestivalen har gjort et scoop ved å booke den gjenforente utgaven av dem i 2018.

– Dette er fantastiske nyheter for alle som er glad i rock, og nå begynner årets program å ligne noe av det beste de har hatt på mange år. The Hellacopters var et av verdens beste band både på 90- og 00-tallet. Deres syv studioskiver, den enorme bråten med singler og – ikke minst – de helt ellevilt energiske konsertene deres var rett og slett noe av det beste verden hadde å by på av rock i en drøy tiårsperiode. Så dem selv utallige ganger i den perioden, og det var bestandig en fest helt på grensen til det helseskadelige. Og det er positivt ment, ler Holstad.

– Jeg så dem på Øyafestivalen i fjor, og det var noe av det beste jeg så i hele 2017. Med Sami Yaffa fra Hanoi Rocks på bass synes jeg bare de var enda tightere og tøffere, og den naturstridige Nicke synger dessuten bare bedre og bedre, så det er virkelig ikke noen bedrøvelig reunion-greie de driver med. The Hellacopters er den perfekte syntesen av The Stooges og The Rolling Stones, og med Gluecifer allerede på plass til årets festival, skal faen meg fjæresteinene, måsene, småseien og rockglade mennesker i Telegrafbukta få kjørt seg.

Her er Egon Holstads spilleliste med 40 utvalgte låter fra de svenske ikonene «The Hellacopters - Verdens beste band»