- Hos oss har vi faktisk hatt færre fødsler i år enn i fjor, men det er bare snakk om et lite avvik, sier avdelingsjordmor Kristine Rønning Pedersen.

340 babyer i sommer

Dette betyr riktignok ikke at det har vært lite å gjøre i sommermånedene. Mens det i fjor ble registrert 365 fødsler fra mai-juli, har det i år blitt født 340 i samme tidsperiode. Og med en topp på 10 fødsler 22 mai, har jordmødrene på UNN på ingen måte kjedet seg i sommer.

- 10 fødsler og 11 barn på et døgn er mye. Dette er ny rekord for oss, sier Renata Grundvåg, jordmor ved UNN.

En av de 10 fødslene innebar en mottakelse av tvillinger og det krever ekstra hos jordmødrene på jobb.

- Det å skulle ta i mot tvillinger er enda mer krevende og vi må være flere til stede, forklarer Grundvåg.

Gråndvåg forteller at det nærmeste de har vært 22. mai 2014 er 24. september 2013 da de hadde 10 fødsler på et døgn.

- Grunnen til at det er rekord i år er fordi det har vært en tvillingfødsel, noe som gir oss et ekstra barn, sier Grundvåg.

– Det har jo vært en mer eller mindre gjennomsnittlig sommer for oss, men på tross av en liten nedgang i antall fødte er sommeren fortsatt en travel tid. I alle fall om man ser på oss i forhold til andre avdelinger på huset, der avdelinger slås sammen og tar ned driften om sommeren. Det kan ikke vi gjøre. Vi er en beredskapsavdeling og får jo stort sett fødende inn hele tiden, legger Rønning Pedersen til.

Utfordringer

Sommertid byr også ofte på utfordringer i forhold til ferieavvikling og vikarer, og på den måten er det kanskje greit at sommeren ikke har bydd på en babyboom i nord.

– Det kan være et problem med ferievikarer og i sommer hadde vi blant annet to personer som skulle jobbe her fast i en lang periode av sommeren som måtte melde avbud. Dette har jo selvsagt lagt litt press på de fast ansatte, men vi har heldigvis så mange fantastiske folk på avdelinga som har tatt i et tak og forskjøvet ferie og lignende. Ferievikarer kan jo også være en påkjenning med tanke på opplæring i systemer og slikt, men vi har ofte samme vikarer flere år på rad og da er som regel ikke dette et problem, sier Siv Elisebeth Skarding, avdelingsjordmor.

– Helt fantastisk!

En av dem som kanskje har fått nyte godt av en noe roligere sommer på barselavdelinga, er nybakt tobarnsmor Sigrid Gabrielsen (36) som fikk sitt andre barn, Astrid, på fredag.

– Det har vært helt fantastisk å være her disse dagene. Under hele oppholdet har vi fått utrolig god oppfølging av de ansatte. De er veldig oppmerksomme og gjør virkelig en helt fantastisk jobb, sier Gabrielsen, som også legger til at hun ikke har merket noe til problemer med vikarvirksomhet i sommer.

For Sigrid og hennes familie var det ikke planlagt med fødsel på sommeren. Men hun kan tenke seg til hvorfor mange velger å få barn i disse månedene.

– Det var vel egentlig helt tilfeldig at det ble som det ble for oss. Men man kan jo tenke seg at mange planlegger å få barn på sommertid med tanke på barnehageopptaket 1. september. Også er det jo greit å få barn her oppe når det er litt varmere. Så sånn sett er det jo fint å få på sommeren, sier en strålende fornøyd tobarnsmor.

Mars mest travel

I motsetning til sørpå har altså jordmødrene på UNN hatt en forholdsvis gjennomsnittlig sommer. Men hvorfor det er slik kan man bare spekulere i.

– At det fødes flere i sør på sommeren kan jo ha noe med at folk der i større grad planlegger å få barn i forhold til barnehageopptaket og at det kanskje er verre å få plass der enn her. Men det blir jo bare spekulasjoner, sier Skarding.

Og for jordmødrene på UNN er det derimot vintermånedene februar og mars som typisk er de mest travle månedene.

– Vi ser jo at det fødes en del barn på sommeren, men det er faktisk heller månedene februar-mars som år etter år er de mest travle månedene. Så hvem vet, kanskje barna i nord lages i løpet av sommermånedene istedenfor å fødes, legger Skarding til med et smil.

Babynedgang: Avdelingsjordmødre Kristine Rønning Pedersen (til venstre) og Siv Elisebeth Skarding melder om en liten nedgang i antall sommerfødsler i nord i forhold til tidligere år. Foto: Mia Degerstrøm