Onsdag ettermiddag ble den lille dverghornuglen på rundt 20 centimeter oppdaget i Hornsundveien på Tromsøya.

Men egentlig burde den vært på tur til Afrika fra sitt sommeroppholdssted ved Middelhavet.

– Ja, han har kommet veldig langt nord nå. Den må rett og slett ha flydd feil vei og havnet i Tromsø istedenfor Afrika. De er gode flygere, så det er tenkelig, sier ugleforsker Karl-Otto Jacobsen ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Uhyre sjelden

Han har hatt både spurveugle og snøugle hjemme til forpleining på Bjerkaker og har nå fått dverghornuglen i hus. Ifølge Jacobsen er dette bare det tredje funnet av uglen i Norge — noensinne.

– Det er gjort observasjoner av en slik ugle i Larvik i 2002 og i Rogaland i 1954. Men så langt nord som i Tromsø er det ingen som har sett den før. Det er Norgesrekord — uten tvil, sier Jacobsen, som normalt jobber med de største uglene hubro og snøugle.

Kattefare

I forkommen tilstand ute i naturen kan små ugler være et lett bytte for katter, skjærer og kråker. Trygt plassert på vaskerommet på Bjerkaker tror imidlertid ugleforskeren at det er gode sjanser for at den sjeldne fuglen skal overleve.

– Jeg kan kjenne at brystbeinet er litt spisst, så den er litt mager. Men ellers virker den å være i grei form. Den har tatt til seg føde når vi har matet den og gjør motstand når vi tar den ut av buret, sier Jacobsen.

Nå er planen å sende uglen sørover igjen, men ved hjelp av innretninger med litt større vingespenn enn den lille halvmeteren kan skilte med.

– Vi skal prøve å få den sendt til Spania. Jeg kjenner noen ugleforskere i Sevilla og forhåpentligvis kan vi sende uglen på direktefly fra Tromsø til Alicante og så kan de der nede ta det derfra, sier Jacobsen.

Smart?

Den vakre fuglen med den spesielle fjærpryden og de spesielle øynene har allerede sjarmert barna i huset. Men Jacobsen kan avlive én myte.

– Uglene er, til tross for sitt rykte, ikke spesielt smarte fugler. Gjess og kråkefugler er mye smartere.

PÅ AVVEIE: Dverghornuglen ble fanget i Hornsundveien på Tromsøya onsdag ettermiddag. Nå er den i forpleining hos ugleforsker Karl-Otto Jacobsen på Bjerkaker. Vingespennet er på rundt en halvmeter. Foto: Tom Benjaminsen
SJARMØR: Husets barn, Julie Jacobsen Brekkås (13) og tvillingene Simen (til høyre) og Elias Jacobsen Brekkås (10), er begeistret for den sjeldne tromsøgjesten som pappa Karl-Otto Jacobsen har fått i hus. Foto: Tom Benjaminsen
I BUR: Normalt har ugleforsker Karl-Otto Jacobsen ugler til forpleining i garasjen sin på Bjerkaker. Men dverghornuglen er vant til varme strøk og får ha buret sitt inne på vaskerommet. Foto: Tom Benjaminsen
FLOTT FUGL: Dverghornuglen er bare rundt 20 centimeter høy, men likevel like majestetisk som sine langt større artsfrender. Foto: Tom Benjaminsen