iTromsø har møtt to 15 år gamle jenter som begge kjenner jevnaldrende som har sendt undertøysbilder til Instagram-brukeren — en anonym svensktalende mann. Dette ønsker de å advare mot.

Instragram-brukeren har i underkant av 1.000 aktive følgere. Bildene kan beskues av enhver som finner dem på internett.

– Vi synes det er ganske sjokkerende. Bildene som deles viser veldig lettkledde jenter. Noen av dem er helt nede i vår alder, og andre er kanskje yngre, forteller de.

Advarer

Innsenderne kan velge om de vil ha identiteten sin — altså Instagram-navnet — tagget ved bildet, eller om de vil dele bildene anonymt. De oppfordres til å dele bilder med svensken gjennom meldingstjenesten Kik.

– Folk burde tenke over det de gjør. Det er en ting å være stolt over kroppen sin, men å dele ut bilder på denne måten er nok ikke like lurt, sier jentene iTromsø snakker med.

Selv er de veldig bevisste på hva de legger ut på internett.

– Det finnes en klar grense for hva man ikke bør legge ut. Gir man fra seg feil bilder kan det ødelegge livet, mener de.

– Føler seg misbrukt

U18-leder Anita Hermandsen i Tromsø-politiet forteller at de i det siste har etterforsket flere saker som omhandler bildemisbruk av jenter i ung alder.

– Jeg kan ikke si med sikkerhet at den praksisen du beskriver er imot straffeloven, men jeg vil likevel advare unge jenter mot å dele slike bilder, sier Hermandsen.

– Selv om disse jentene gir fra seg bildene av egen fri vilje, opplever mange senere at de angrer på det. Da føler man seg misbrukt og skjemmes over å ha vært en del av det, sier Hermandsen.

Hun advarer unge jenter mot å i det hele tatt oppbevare utfordrende bilder av seg selv.

– Vi har sett eksempler der noen eksempelvis lar telefonen ligge på bordet på en fest, så er noen andre inne og snoker, ser bildene, og sender dem til seg selv. Til slutt får de et sjokk når de oppdrager bildene på nett, sier hun.

Konsekvenser

Leder Hans Marius Tjessem for nettjenesten slettmeg.no kjenner ikke til andre saker der Instagram har blitt brukt så aktivt for å hente inn bilder av lettkledde jenter.

– Mediet er nytt. Tidligere var det vanlig med nettsteder der unge mennesker delte bilder, og andre ga dem karakterer og kommentarer om hvor pene vedkommende var, forteller Tjessem.

Han forteller at de unge jentene lar seg motivere av oppmerksomheten og anerkjennelsen.

– De ønsker å bli sett, men det er viktig at de er klare over de mulige konsekvensene av å dele slike bilder. Det som var kult da man var 15-16-17 år, er kanskje ikke like kult når man er 27-28. Alle har gjort dumme ting i ungdomsårene, men her risikerer man altså å få det hengende over seg resten av livet, sier Tjessem.

– Vi kjenner til konkrete eksempler der unge mennesker er nektet lærlingplass fordi det ligger upassende bilder på nett. Mange opplever også at de ikke får svar på arbeidssøknadene sine. Mulige arbeidstakere sjekker nemlig opp søkerne på nett, sier han.