En av dem som har avsluttet arbeidsforholdet er Gabriele Engh. Etter fem år på Røntgenavdelingen har hun nå fått jobb på St. Olavs Hospital i Trondheim. Etter mye fram og tilbake har hun fått permisjon fra UNN, men hun er klar på at hun ikke ønsker seg tilbake dersom ikke arbeidsforholdene blir bedre.

De siste årene har for flere av de ansatte på UNN vært problematiske, og tillit og arbeidsforhold har stått i fokus. Flere av legene har lenge vært overarbeidet, vært pålagt store mengder natte- og ekstraarbeid, og manglende oppfølging fra ledelsen har blitt påpekt i flere omganger. iTromsø kjenner til at flere av overlegene og assistentlegene ved røntgenavdelingen jobber enorme mengder. Det er ikke uvanlig at det blir over 60 timer i uken med skiftende dag- og nattevakter.

– Konfliktene de siste årene har delvis ført til at miljøet på arbeidsplassen har blitt ødelagt. Utfordringene har blitt store i faget, som krever betydelig tilvekst i plass, tid og kunnskap, sier Engh til iTromsø.

Flere stillinger

– Vi trenger mange flere assistentlegestillinger, minst ni eller ti slik at vaktskiftet blir delt på 14 neste år, slik spesialistkomiteen har satt som krav, sier hun.

I rapporten fra Legeforeningens spesialistkomité kommer det også fram at det er manglende faglig oppfølging av leger i spesialisering, og avdelingen er også preget av manglende supervisjon. Verken grunnopplæringen eller introduksjonen fungerer, skriver spesialistkomiteen i sin rapport. Det påpekes også at det kreves flere assistentleger til avdelingen.

– Tilliten mellom legegruppen og ledelsen må også vinnes tilbake, sier Engh.

Ny jobb

Hun har nå fått fast jobb på St. Olavs Hospital, hvor hun mener det ble tatt mye bedre hensyn til hennes ønsker og forbehold.

– Sjefen har laget en tilrettelagt plan for meg, og spisskompetanse var slagordet.

Hun understreker at det er med tungt hjerte hun forlater avdelingen.

– Avdelingen og de ansatte fortjener god omtale, og avdelingsleder Jan Norum gjør en veldig god jobb med de midlene han har tilgjengelig. Det trengs store tiltak, både fra UNN og spesielt politisk, sier hun.

Tilsyn

Etter hva iTromsø kjenner til skal det den nærmeste tiden gjennomføres flere tilsyn ved avdelingen. Fylkesmannen har opprettet tilsynssak mot avdelingen, noe som vil medføre en større grad av rapportering til tilsynsmyndigheten. Også Arbeidstilsynet vurderer, etter hva iTromsø kjenner til, om de skal opprette en tilsynssak mot avdelingen.

I tillegg vil UNN, ved hjelp av eksterne konsulenter, gjennomgå avdelingen. Dette til tross for at konsulentselskapet Headway i fjor, på oppdrag fra sykehusledelsen, utførte en større evaluering av arbeidsforholdene ved avdelingen.

Udramatisk

Avdelingsleder Jan Norum ved røntgenavdelingen kaller legeflukten udramatisk.

– En av overlegene ved Røntgenavdelingen slutter i september og flytter til Sørlandet sykehus. En annen overlege går ut i et halvt års permisjon for å arbeide i Trondheim. En tredje overlege ved Brystdiagnostisk senter (mammografi) velger å slutte etter et års permisjon. Stillingene i Tromsø lyses ut. En av våre overleger ved UNN Harstad går av med pensjon og vi er i ferd med å tilsette etterfølger der. Det er intet dramatisk i dette. Som vanlig må vi utdanne flere leger enn det vi trenger selv, sier avdelingsleder ved Røntgenavdelingen, Jan Norum.

Pressevakt Marit Einejord skriver i en e-post til iTromsø at UNN har et godt samarbeid med fylkesmannen og har fokus på de utfordringene som er i avdelingen.

På spørsmål om hvordan ledelsen ser for seg å fylle de vakante stillingene, ettersom de ikke fikk en eneste søker sist de lyste ut en overlegestilling ved avdelingen, opplyser Einejord at videre svar må vente til etter ferien.

– Ut over dette har vi ikke nye opplysninger nå i ferietiden, skriver hun.

Gabriele Engh slutter i jobben ved UNN.
Avdelingsleder Jan Norum ved røntgenavdelingen mener det ikke er noen krise at tre overleger forlater avdelingen. Foto: Ronald Johansen Foto: RONALD JOHANSEN