– Måsene, i likhet med duene, har fått et ufortjent dårlig rykte, sier Barrett som oppfattes som byens ekspert på fugler, til tross for at han er utdannet marinbiolog.

Ifølge Barrett er det ikke rart at flere måsearter er i ferd med å gjøre byen til sitt hjem.

– Her er det snakk om intelligente og tilpasningsdyktige fugler. Når vi mennesker gir dem mat og trygge hekkeplasser på takene våre, skulle det bare mangle at de ikke drar nytte av dette.

Ny byfugl

Gråmåsen, som oppfattes av mange som selve bymåsen, har de siste årene fått konkurranse av fiskemåsen. Flere forskere hevder at denne fiskemåsens nye urbane vaner medfører at bestanden minker langs kysten. Dette er ikke Barrett overbevist om.

– Det vi med sikkerhet kan si er at deres hekkeområder nå også inkluderer byene. Samtidig vet vi at bestanden på yttersida har gått ned etter at fiskerne begynte å ta vare på fiskesloet og ikke lenger kaster det på sjøen.

På Strandvegen kan Barrett vise oss et helt nytt fenomen i bybildet: Krykkjer, som også tilhører måsefuglene.

– I år er første gang jeg har sett dem i byen. Det skal bli spennende å se om de kommer tilbake til neste vår.

Barrett forstår ikke den store motviljen mot måser som mange legger for dagen.

Stupbombing

– Vi legger alt til rette for måsen også klager vi når det blir for mange av dem. Tvert imot tror jeg det er mange som synes fuglen er et trivelig innslag i bybildet og setter pris på nærkontakten med dem, sier han og peker ut en fiskemåse som sitter høflig avventende på søppelkassen rett ved benken vår.

– For min del tror jeg det er mest dere i media som hausser opp problemet, legger han til.

Samtidig er det ikke å legge skjul på at overbeskyttende måseforeldre kan oppfattes som truende når de stupbomber forbipasserende for å beskytte reir og måseunger.

– De beskytter jo bare ungene sine. De følger med når ungene kommer ned fra reiret og er sjelden langt unna. Hvis ungene ikke blir tatt av katter, hunder, sinte gårdseiere eller overkjørt er de flygedyktige etter fire-fem uker, forklarer Barrett.

Da måsene er vanskelig å telle foreligger det ingen tall som viser at bestanden faktisk har økt i Tromsø opp gjennom årene.