Flere hundre frivillige har de siste ukene kastet seg over strikkepinnene og meldt seg på strikkeprosjektet «Kjærlighet og varme på veien». Før sommeren vil hundrevis av luer i alle varianter tilbys personer som har mistet håret som følge av cellegiftbehandling på norske sykehus.

Initiativtakeren — tobarnsmoren Torill Williamsen fra Tromsø — fikk selv en svært aggressiv type lymfekreft. For å i det hele tatt å ha et håp om å overleve ble tromsøkvinnen med på et forskningsprosjekt med svært intensiv cellegiftbehandling.

- Glad jeg overlevde

Hjelpepleieren fikk et brutalt møte med veien gjennom helsesystemet. Ti år etter sliter hun fortsatt med skadene hun pådro seg som følge av behandlingen.

– Jeg er glad jeg overlevde, men jeg er fortsatt svært mye på sykehuset, sier hun.

Mens Williamsen var midt inne i cellegiftbehandlingen fikk hun en såkalt parykkrekvisisjon i hånden, en rekvisisjon som også dekker kjøp av skjerf og luer.

– Men det tok lang tid før jeg klarte å komme meg i butikken. Da jeg til slutt gikk, opplevde jeg at de var mer opptatt av å selge enn av å hjelpe.

300 strikker

I januar opprettet Torill Williamsen Facebook-gruppen «Kjærlighet og varme på veien». Tanken var å samle strikkeglade ildsjeler som kunne tenke seg å hjelpe kreftrammede som har mistet håret etter behandling.

Hun hadde aldri trodd at det lokale initiativet skulle ta av slik det har gjort.

Den siste måneden har det strømmet inn med hjemmestrikkede luer. Nærmere 300 strikkeentusiaster har på kort tid meldt seg på «Kjærlighet og varme på veien». I tillegg til Torill Williamsen er det blitt opprettet kontaktpersoner over hele landet. Sykehus rundt om i landet har svart at de gledelig tar imot hjemmestrikkede luer til sine kreftpasienter.

– Flere hundre luer er alt klare til å leveres videre til sykehusene. En dame sendte oss faktisk 22 luer, men vi tar selvfølgelig gledelig imot fra alle som kan sende oss en hjemmestrikket lue, smiler Williamsen.

Omtanke

Hun forteller at det kommer nystrikkede luer i alle fasonger, til alle aldersgrupper og til begge kjønn. I går pakket hun opp flere av pakkene.

– Det er rørende, sier hun.

Barndomsvenninnen Gry Elisabeth Robertsen (42) er én av de mange som strikker til «Kjærlighet og varme på veien». Hun påpeker at Torill har alltid hatt stor omtanke for andre.

– For mange kreftrammede blir noe så «enkelt» som å finne hodeplagg en stor utfordring i en fra før vanskelig hverdag. Ved å være med på dette strikkeprosjektet hjelper man til med det lille man kan. Alle kjenner dessuten noen som er blitt rammet av kreft, påpeker Robertsen.

Vanskelig

Torill Williamsen vet om flere kreftsyke som har opplevd det som vanskelig å dra ut på leting etter hodeplagg til sitt hårløse hode.

– Ikke alle strikker selv eller har noen til å strikke for seg. For mange tror jeg det vil gjøre godt å få en lue på sykehuset gitt av andre — og ikke minst å se at andre bryr seg og viser omtanke, sier 42-åringen.

Ikke forgjeves

Hjelpepleieren er i ferd med å videreutdanne seg innen kreftomsorg og lindrende pleie.

– Jeg er snart ferdig, men har på grunn av skadene måtte ta en pause. Mitt ønske har vært å hjelpe andre. Jeg har hele tiden tenkt at kan jeg hjelpe bare én i samme situasjon, så har ikke sykdommen min vært helt forgjeves, sier Williamsen.

Ønsker flere

Ved Haukeland Sykehus er første overlevering av luer allerede gjennomført. Mandag overleverer ildsjelene her i byen de rundt 100 første luene i Tromsø til Vardesenteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Torill Williamsen opplyser at de ønsker flere strikkere i Nord-Norge. Kontaktinformasjon er tilgjengelig på den åpne Facebook-gruppen «Kjærlighet og varme på veien». Det er også mulig å levere luene på Heklekroken i Tromsø sentrum.