I går ble vårkonferansen til Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) holdt i Tromsø, med nærmere 200 deltakere.

Spesielt velkommen var Oddgeir Synnes, som er førsteamanuensis ved Betaninen diakonale høyskole i Bergen. Han har gjennom sin doktorgrad og senere arbeid tatt tak i betydningen tekstarbeid og fortellinger har for eldre og syke pasienter.

– Vi står alle i vår egen fortelling. Det å kunne dele, gjennom tekst eller tale, sin egen historie er viktig også for de eldre i samfunnet, sier Synnes.

Bekreftelse

Fortellingene er mange, varierte, og i ulik form. Men etter å ha holdt flerfoldige ulike skrivekurs på sykehjem og andre institusjoner i Hordaland, har Synnes blitt godt kjent med at selv dem som sier minst, har store fortellinger å dele hvis de bare får muligheten.

– Det handler om å gi mennesker muligheten til å fortelle. I omsorgsarbeidet vil det å lytte til menneskers historie tilføre en stor verdi til behandlingen, sier Synnes.

– Den mentale omsorgen av pasientene og deres behov for eksistensiell refleksjon i godt voksen alder må prioriteres i langt større grad.

Ønskes i Tromsø

Elisabet Sausjord og Toril Bülow fra USHT står bak årets konferanse. De håper man kan få til prosjekter med fortelling i fokus også i Troms og Tromsø.

– Det er vanskelig å skape rom for fortellinger og samtaler der brukerne forteller sin historie slik vi har det i dag. Omsorgen er gjerne oppgavefokusert, som den også må være. Men vi skulle gjerne blitt bedre kjent med menneskene vi jobber med, sier Sausjord.

Bare fordi man blir eldre og er utenfor arbeidslivet, mister man ikke lysten eller evnen til å formidle historier om eget liv. Og mange preges også av den livssituasjonen de nå befinner seg i.

– Bare det å kunne reflektere rundt det å skulle leve på en institusjon kan være viktig for mange, sier Synnes.

Erfaringsdeling

I løpet av dagen ble flere mindre og større prosjekter gjennomført av helsepersonell fremhevet og presentert.

– Dersom medarbeidere i helsevesenet har gode ideer og lyst til å gjennomføre dem, kan de søke om frie midler, sier Sausjord.

Siden 2000 har tre millioner kroner gått til støtte av slike ideer. 140 unike prosjekter har blitt gjennomført.

– Denne vårkonferansen er en viktig del av erfaringsutvekslingen på sykehjem og i hjemmetjenesten i Troms fylke.

FORTELLING: Fortellinger er avgjørende for å finne vår egen plass, og få bekreftelse på hvem vi er, sier Oddgeir Synnes. Førsteamanuensisen ved Betaninen Høgskole i Bergen har forsket på bruken av fortelling i eldreomsorgen. Foto: CHRISTINA SVANSTRØM
FULLSATT: 200 deltakere fra ulike sykehjem og hjemmetjenester i Troms hadde møtt opp på vårkonferansen på UiT i går. Foto: CHRISTINA SVANSTRØM