Faren klarte aldri å legge fra seg nysgjerrigheten om hvordan det kunne være å sykle på enhjulssykkel.

– For noen år siden kjøpte det til sønnen min, men han rakk ikke ned til pedalene og siden da har jeg vært lurt på hvor morsomt det er å sykle på den, sier Harald Dag Jølle som fikk et gavekort på sportsbutikk i fjor.

– Det var ingenting annet jeg trengte så da ble det enhjulssykkel jeg gikk for, sier faren som siden den gang ofte har tatt sykkelen i bruk med sine to sønner, Einar på syv år og Amund på 13 år. Nå har de også oppgradert sykkleparken sin.

Å knekke koden

Fra journalistens ståsted ser det både utfordrende og luftig ut å sykle på bare ett hjul.

– Første gang jeg prøvde føltes det ganske umulig ut, men plutselig får man til litt, så får man til mer, og til slutt knekker man koden. Det er da det virkelig blir gøy, sier Jølle.

– Den ene sønnen min på syv år mestret det derimot på én dag, mens sønnen min på tretten år fikk det til på tre dager. For meg tok det tre uker, legger 43-åringen til og sier at det ligger en hel del filmer på YouTube hvor man kan lære seg de riktige teknikkene.

1,65 meter høy

Det er to sykler som blir tatt i bruk når den unike formen for syklingen illustreres overfor iTromsø; den vanlige enhjulssykkelen og sjiraff-sykkelen.

– Med den vanlige enhjulssykkelen er man vel ti centimeter over bakken, og det er jo ikke så høyt. Man føler bare mest at det er høyt når man skal hoppe ned fra den.

Når Amund (13) skal komme seg opp på sjiraff-sykkelen, må han stå på en benk og holde seg fast til enhjulssykkelen.

– Faktisk synes jeg denne er bedre å sykle med en den lavere varianten. Å stå på «tomgang» er det letteste, sier 13-åringen som forteller at sykkelsetet skal være like høy som panna på syklisten.

– For meg blir sykkelen da 1,65 meter høy.

Sykler ofte

Far i huset tar flere ganger sykkelen i bruk når han sykler ned Røstbakken, eller når han og sønnene sykler sammen til byen.

– Det lengste jeg har syklet er fra Coop på Elverhøy til Rema 1000 på Kvaløysletta. Det var en aktiv tur, legger Amund til.

De er alle enige om at det vanskeligste med å sykle på enhjulssykkel er når de sykler i nedoverbakker.

– Det er ikke bremser på sykkelen, så da må man holde igjen med pedalene, sier faren.

Men at det er bra trening for kroppen er ikke til å stikke under en stol.

– Man trener både rygg, mage og lår godt. Spesielt er sporten bra for barna som får motorisk trening.

Nå blir det neste store å lære andre i sykkelformen under Sykkelfestivalen 14. juni.

– Det ser vi fram til, og vi kan anbefale andre å prøve seg på dette. Det er så himla gøy når man først har knekt koden.