RÅDHUSET: – Det er et stort behov for kompetanse både i skoler og barnehager i kommunen om hvordan man skal oppdage tegn på overgrep. Derfor vil vi nå gjennomføre kurs for samtlige ansatte i våre enheter, sier byråd Anna Amdal Fyhn.

Kunnskapene om vold og seksuelle overgrep mot barn er svært varierende blant dem som jobber med barn og ungdommer i kommunen, sier Fyhn.

Stort behov

– Tilbakemeldingene fra skoler og barnehager har vært at behovet er svært stort. Vi ønsket derfor å få til en ordning for å kunne skolere våre ansatte, sier Fyhn.

Les også: Man bør snakke med barna om slike overgrep

De ansatte har ønsket kursing i hvordan man oppdager overgrep, hvordan man håndterer mistanker – og hvordan man forebygger overgrep.

– Det gjelder både faglærte og ufaglærte i enhetene. Kunnskapsbehovet har vært svært stort i alle ledd, sier Fyhn.

Kommunen tok derfor initiativ til et samarbeid med Ressurssenter for vold og traumatisk stress (RVTS) i Tromsø.

RVTS har i samarbeid med Høgskolen i Narvik utarbeidet et nettkurs som nå er ferdig til bruk, forteller psykolog Dagfinn Sørensen på RVTS.

Kurs for alle som jobber med barn

– Det er et kurs som alle som jobber med barn kan ta for å øke sin kompetanse, sier han.

Les også: Venner av overgrepssiktet i sjokk

Rent konkret handler kurset om hvordan man skal avdekke overgrep – tegn, barnas oppførsel og egne meldinger og andre signaler på overgrep, og hvordan man skal ta dette videre.

– Man skal lære seg å ta signalene på alvor – og hvordan man melder fra til barnevern og politi, sier Sørensen.

Behovet for slik kunnskap er stor, mener han.

– Man må kunne si at kompetansen på hvordan man avdekker og varsler om barn som er utsatte for vold og seksuelle overgrep er svak, sier Sørensen.

Ikke bare for fagfolk

Kurset som ligger på nettstedet helsekompetanse.no kan også brukes av andre personer og organisasjoner som jobber med barn og unge.

– Det kan gjelde idrettslag, korps, speiderne – men også barnevern, helsesøstre og andre fagmiljøer, sier Sørensen.

Les også: Barnehuset: - Største saken siden oppstart

Kommunen skal som sagt la samtlige ansatte i skole og barnehage gjennomgå kurset. Anna Amdal Fyhn vil dog gjerne at også de private barnehagene lar sine ansatte ta kurset.

– Jeg oppfordrer dem til å gjøre det samme. Kurset ligger fritt tilgjengelig for alle, sier hun.

KOMPETANSEBYGGING: Dagfinn Sørensen på Regionalt Senter for Vold og Traumatisk stress forteller at et e-kurs i hvordan man håndterer seksuelle overgrep ligger fritt tilgjengelig på nettet. Foto: Christer Pedersen