Hvert nyttår gir vi ambisiøse løfter om å trimme, spise mer sunt, og/eller kutte ut en eller annen last eller uvane.

Nesten like vanlig er det at vi et par uker senere konstaterer at vi ikke — i år heller — har klart å holde oss til det vi høytidelig lovte da vi sprettet champagneflaska på nyttårsaften.

– Det er helt normalt at det skjer. Det er skillet mellom teori og praksis som blir merkbart, sier Pål Kraft, direktør i Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Ikke så enkelt i virkeligheten

Eller enkelt forklart:

– Når folk bestemmer seg for et nyttårsforsett er de motivert, man tenker fremover og vil oppnå en endring.

– Når det skal gjennomføre endringene så møter man konsekvensene av forsettet, og da er det ikke lenger like enkelt, sier Kraft.

Eller for å si det med Hamlet:

"Besluttsomhetens friske morgenfarge vil sykne bort i ettertankens blekhet?"

– Det er noe vi sier til alle våre nye kunder: Være realistisk, og sett deg mål som du ikke brekker ryggen på.

Roger Mikalsen, daglig leder på Studio 7 har møtt treningskåte tromsøværinger i over 25 år. Og har sett nyttårsforsettene komme inn gjennom døra — og forsvinne?

Struktur

– I januar er man topp motivert, så fra vår side handler det ofte om å få kundenes motivasjon inn i strukturerte rutiner der de faktisk fortsetter å trene, sier Mikalsen.

Ifølge ham er det ikke enkelt å beholde treningsgløden om man tar i for hardt.

– Det blir ofte sagt at et halvt år er grensen. Etter et halvt år leiter man etter påskudd for å trene — før det halve året er gått leiter man etter påskudd for å slippe å trene, sier Mikalsen.

Lengst nord i sentrum treffer vi Kristin Sandvik.

Hun er på sin første slyngetrening på Stamina Hot.

Vil bli sterkere

– Jeg hadde som nyttårsforsett at jeg skulle starte med mer allsidig trening for å bli sterkere. Det er mitt mål med treningen, sier hun.

Fra før har hun holdt på med pilates og Yoga, nå skal hun styrke kjernemuskulaturen.

– Min måte å beholde treningslyst og motivasjon på er å sette meg delmål — og et sluttmål. Som delmål har jeg småting — som at jeg skal klare tre armhevinger på rad eller noe sånt, forteller hun.

– Jeg ville neppe klart å holde ut om jeg ikke hadde satt meg slike mål, sier hun.

Senterleder Hilde Sandvoll (bildet) sier at målsettinger er veldig viktige når man vil bli sunnere — uansett om man skal trene, ha diett eller stumpe røyken.

Tren i lag

– Planlegg, gjør avtaler med andre om trene, gjør det forpliktende — da er det mye lettere å fortsette når det butter mot, sier hun.

Hennes erfaring er at folk ofte starter for hardt og tøft — og at motivasjonen daler samtidig som muskelstivheten øker?

– Når vi har de innledende samtalene med folk gjør vi derfor en realitetssjekk sammen. Vil nye rutiner passe sammen med barn, jobb eller studier, sier Sandvoll.

Det samme sier Roger Mikalsen, som mener at man gjerne kan planlegge livsstilsendringene sammen med resten av familien.

– Jobb for hverandre hjemme, spill på lag — og tilpass dere til å trene sammen eller hver for seg, sier han.

Pål Kraft på Sirus sier at det er nå de fleste faller fra — når nyttårsforsettene kolliderer med hverdagen.

– Når vi står mitt oppe i det, og ser at det gjerne blir litt ubehagelig og tungt å endre sin livsstil — det er da vi mister motivasjonen.

Mister fokus

– Da synes vi ikke at det vi tenkte når vi gjorde nyttårsløftene ikke er så viktige lenger, og vi mister gløden, sier han.

Marie Benjaminsen har trent regelmessig siden hun var 16 år, og vet at det krever både pågangsmot og realisme når man skal begynne å trene.

– Det gjelder ikke å ta seg vann over hodet når man begynner, da vil man aldri komme i gang på alvor, sier hun.

Selv har hun vært innom en rekke treningsmetoder, og kommer med følgende enkle råd til folk som skal begynne et sprekere liv.

– Ikke ta deg vann over hodet, og skaff deg et treningsprogram — ellers blir du bare stående og vase, sier hun.

Og utvider:

– Start med å lære deg øvelsene du skal gjøre ordentlig, ellers risikerer du å skade deg. Prøv å ha en naturlig progresjon når du ser resultater — og push deg selv sånn passe, sier hun.

VANLIG Å DROPPE UT: Pål Kraft, direktør i Statens Institutt for Rusmiddelforskning (Sirus), sier at mange dropper nyttårsforsettene når målsettingene kolliderer med virkeligheten. Foto: Sirus/Nye Bilder
MOTIVATOR: For Roger Mikalsen på Studio 7 handler det ofte om å dempe forventningene til overambisiøse tromsøværinger. Foto: Tom Benjaminsen
REALITY CHECK: Hilde Anita Sandvoll på Stamina Hot sier at man må legge opp realistiske mål for trening og livsstilsendringer. Foto: Tom Benjaminsen
NYTT FOR I ÅR: Kristin Sandvik er på sin første slyngetrening på Stamina Hot. Hun setter seg små delmål for å beholde motivasjonen. Foto: Tom Benjaminsen
I SIRKEL: Å trene sammen gir ekstra motivasjon. Foto: Tom Benjaminsen
LÆR DEG ØVELSENE: Marie Benjaminsen sier at man unngår skader og treningsavbrekk om man skaffer seg et realistisk treningsprogram og lærer seg øvelsene skikkelig. Foto: Tom Benjaminsen