Jarle Andhøy (37) møtte i lagmannsretten i Tromsø i dag - tiltalt for ulovlig å ha tatt seg inn i Antarktis vinteren 2012.

Jarle Andhøy dro til Antarktis for å finne svar på hvorfor seilbåten "Berserk" forliste og tre av mannskapet omkom. De tre er aldri funnet.

Andhøy ble ilagt en bot på 40.000 kroner for seilingen i 2012 av Norsk Polarinstitutt for brudd på den såkalte bilandsloven. Polarmyndighetene mente at Andhøy ikke hadde godkjenning til å gjennomføre ekspedisjonen.

Nektet å vedta

Den boten har Andhøy nektet å vedta og dermed er man nå inne i andre runde i rettssysstemet etter at Andhøy ble dømt i tingretten i juni i år.

På spørsmål fra rettens formann Bjørnar Eirik Stokkan på om han erkjente straffskyld i saken, svarte Andhøy et klokkeklart "Absolutt ikke".

Overfor iTromsø sa Andhøy før rettssaken startet at han ikke kommer til å gi seg i denne saken.

- Min motivasjon for å anke saken er å fortsette å søke etter svar. Nå har tingretten brakt frem noe informasjon og tiden etterpå har brakt frem mer informasjon. Jeg kommer ikke til å gi meg i denne saken og tar den gjerne hele veien, sa Andhøy før han tok plass ved siden av forsvarerne Brynjar Østgård og  Gunnar Nerdrum Aagaard i retten.

Ikke rett å begrense

Andhøy sier til iTromsø at han bestrider Norsk Polarinstitutts myndighet i Antarktis.

- Jeg mener at Norsk Polarinstitutt overhodet ikke har rett til å begrense seilaser på det åpne hav. Det er havrettskonvensjonens premisser som er bestemmende der. Men det får norsk rett ta stilling til. Jeg er som sagt her her for å jakte på svar, sier Andhøy.

Aktor Lars Fause sa i sin innledning at alle som besøker Antarktis skal sende en melding om dette til Polarinstituttet.

- Det gjelder alle som besøker området - både forskere og turister. Så er det opptil Polarinstituttet om meldingen oppfyller vilkårene i forskriftene, sier Fause.

Besvarte ikke

Andhøy hadde sendt melding til Polarinstituttet, men:

- Han besvarer ikke utfyllende spørsmål som Polarinstituttet har og hadde dermed ikke godkjenning, sier Fause.

Aktor medga dog i retten at det er mindre alvorlig å gjøre det sånn enn å ikke sende melding i det hele tatt.

Polarinstituttet mente at det ikke var tid til å utforme en konsekvensanalyse for turen og anførte også at Andhøys ekspedisjon ikke hadde forsikring.

Aktor ga også uttrykk for at han ville ha svar på hvor Andhøy hadde vært da han dro tilbake til Antarktis i 2012 og om det man hadde vært i land noe sted. Men forsvarer Brynjar Østgård var uenig.

- Det som står i gjerningsbeskrivelsen i forelegget og som danner rammen for saken er at Jarle Andhøy har vært til sjøs. Det har ikke vært ført bevis for ilandstigning. Når statsadvokaten lanserer denne problemstillingen om hvor har man vært nå, så vil jeg sterkt motsette meg at dette blir et tema, sier Østgård.

Kunne vært unngått

I sin innledning forklarte forsvarer Brynjar Østgård at Jarle Andhøys tur i 2012 kunne vært unngått.

- Andhøy ville vite hva som skjedde da Berserk forliste, men følte ikke at han fikk informasjon fra Polarinstituttet. Hans advokat skrev til Polarinstituttet at hvis Andhøy får informasjon nok, så behøver han ikke selv å dra nedover for å søke i Antarktis. Som følge av at han ikke fikk svar, så reiste Andhøy ned selv i 2012. Denne bakgrunnen er nødvendig å ha med seg inn i saken, sa Østgård i retten.

Forsvareren konkluderte med følgende i retten:

- Fra denne siden mener vi at det regelverk som Andhøy er tiltalt etter ikke rammer den handling han har begått, nemlig å seile i dette området. Da må han simpelthen frifinnes.

Livs mareritt

I sin forklaring i rettssaken sier Jarle Andhøy at verden hans raste i grus i februar 2011. Da hadde han og Samuel Massie gått på land i Antarktis, mens resten av Berserk-mannskapet ble igjen på skuta.

- Da jeg sto på isen i Antarktis og nødpeilesenderen (til Berserk) ble utløst så gikk alt fra lek og moro til mitt livs mareritt, sier Andhøy.

Han fortalte om problemene i ettertid med å få ut informasjon om hva som hadde skjedd med Berserk og mannskapet.

- Polarinstituttet ba meg kontakte politiet for å få informasjon, men politiet sa at de ikke hadde noen ting. Etter det var jeg veldig opptatt av å oppsøke området og søke svarene selv, sier Andhøy, og fortsatte:

- Vi reiste ut fra New Zealand rundt 20. januar vel vitende om at norske polarmyndigheter gjorde alt de kunne i sin makt for å prøve å stoppe denne ekspedisjonen. Jeg mener at polarmyndighetene har hatt så mye fokus på ulovligheten ved ekspedisjonen at man har utelatt å tenke på sikkerheten til de tre gutta som er borte, sier Andhøy.

På spørsmål fra rettens formann Bjørnar Eirik Stokkan om Andhøy hadde vært i land i Antarktis, svarte Andhøy:

- Det har jeg ingen kommentar til. Jeg er tiltalt for å ha seilt på det åpne hav.

Rettsaken er planlagt å vare i tre dager.

Jarle Andhøy foran rettssaken i Nord-Hålogaland lagmannsrett. Foto: Torbjørn O. Karlsen
Aktor Lars Fause hilser på Jarle Andhøy foran rettssaken i Nord-Hålogaland lagmannsrett i dag. Foto: Torbjørn O. Karlsen