– Det begynner snart å bli ett år siden du trådde inn i rollen som russepresident, hvordan har året vært?

– Det har vært veldig interessant. Jeg føler at jeg har gått inn i en rolle hvor jeg har lært mye, også det å «lede et folk». Det har vært en bratt læringskurve hvor jeg har gjort alt ifra å lære og promotere for Russepasset og organisere eventer. Det har rett og slett vært en sann glede å ta på seg denne oppgaven.

En milepæl

– Men hvordan ble du egentlig valgt til å bli russepresident?

– Det er de ulike skolene som bestemmer det gjennom et rettferdig valg. Når det var klart for å finne den nye russepresidenten hadde jeg akkurat kommet hjem fra New Zealand hvor jeg var utvekslingsstudent ett år. Noen venninner av meg som stilte til å bli russepresident, og da gjorde jeg det samme for å bevise overfor dem at jeg også hadde like store sjanser som dem til å bli valgt. Så ble det egentlig bare slik.

– Til nå har dere blitt omtalt som «snill»-russ, blant annet ved at dere ville fjerne omstridte knuteregler. Gikk du inn i rollen med hensikt om å endre synet på russen til det mer positive?

– Vel, egentlig ikke. Det skjedde faktisk under en samtale med mamma hvor hun fortalte meg at som russepresident kunne jeg endre synet som folk har på russen, til det bedre. Personlig synes jeg at russetida har fått feil fokus. Det handler ikke bare om å feste og drikke, men faktisk feire at man er ferdig med 13 års skolegang. En viktig milepæl er faktisk nådd på dette stadiet i livet, og det bør feires. Også knutereglene har vært mye rettet mot sex og alkohol, og det synes jeg ikke er riktig. Derfor ønsket vi å endre knutereglene i år. Så får russen tolke dette som de selv vil. Da har i hvert fall vi i styret gjort vårt.

– Det er ikke til å legge skjul på at det er tidkrevende å ta på seg rollen som russepresident, men hva går det mest tid til?

– Planlegge, arrangere og holde møter bruker jeg mest tid til. Egentlig kan man jo selv velge hvor mye tid man vil legge i rollen som russepresident, men personlig har jeg valgt å bruke mye tid. Jeg synes det har vært veldig artig å holde på med dette, og jeg er veldig takknmelig for at jeg ble valgt ut til å utføre disse oppgavene. Jeg ser på det som en stor lærdom som jeg kan ta med meg videre i livet.

God erfaring

– Det er jo kjent at russen bruker mye penger på russetida på alt ifra dyre russebiler til egne låter, hva synes du om det?

– Jeg har ikke noe problem med at russen gjør det. De fleste tjener jo sine egne penger. Og faktisk gir jo dette med å styre sin egen økonomi en god erfaring, mer enn noe annet.

– Hva ser du mest frem til i russetida? Har du planer om å ta noen russeknuter?

– Ja, allerede har vi tatt knuta som går ut på å sitte under pulten i løpet av skoletimen. Vi har også kjørt rundt rundkjøringen fem ganger. Ellers ser jeg frem til både fellesskapet og det å feire endt skolegang i russetida.

Flere planer

– Etter russetida er det vanlig at mediene skriver om russen som gikk for langt, hvordan skal du forhindre at dette skjer med årets russ?

– Det kommer uansett til å være russ som går over streken, og mediene finner alltid noe å ta oss på. Det er vanskelig å få alle til å oppføre seg og det hadde vært naivt å tro det også. Men allikevel så håper jeg at de positive sidene ved russetida også kommer frem.

– Hva med etter russetida, hvilke planer har du da?

– Da skal jeg gjøre ferdig skolearbeidet, jobbe, reise og slappe helt av.

– Hvordan tror du at det vil gå på eksamen da?

– Hehe, det kommer nok til å gå fint for den er jo tross alt etter russetida. Jeg har i hvert fall ikke tenkt over at den ikke skal gå bra.