En fersk hjerteklaff fra en ung amerikansk okse er plassert inne i Aaseggs hjerte. Klaffen trives, og den nye eieren merker en kondisjon og livslyst han har savnet i mange år.

Og det er ikke første gangen den tidligere banksjefen i Alta ønsker å takke kirurgene og alle de andre som velvillig hjalp han ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

– Fire ganger har de dyktige kirurgene gitt meg livet tilbake. I løpet av drøyt 20 år har helsepersonell ved UNN utvidet en tett blodåre, foretatt en bypass-operasjon etter infarkt, gitt meg pacemaker og sist nå i januar var jeg gjennom reåpning av brystkassen og en omfattende hjerteklaff-transplantasjon, sier 79-åringen.

– Førsteklasses håndverk

Mens han tidligere tok en dag av gangen, og alt var et usikkert slit, smiler nå livet, og han ser fremover.

– Alt er endret til det bedre, både fysisk og psykisk. Jeg kan gå i trapper, jeg har fått arbeidslyst, er blitt blidere, blitt mer sosial og sikkert enklere å være sammen med for kona Inger, smiler han.

Svein Aasegg har sendt et langt og hyggelig brev til hjerte-lunge avdelingen ved UNN. Her takker han alle for sterk innsats, for hyggelig omgangstone, god informasjon og et førsteklasses håndverk som Helse Nord og hele landsdelen kan være stolte av.

– De har gjentatte ganger gitt meg et nytt liv, og jeg har all grunn til å gi dem all ære og en enormt stor takk. Alle fra resepsjonen, via sykepleierne, de som lager maten, narkosefolkene, de som forbereder operasjonene og ikke minst de som gjennomfører dem, og selvsagt sykehusets ledelse, får den ypperste honnør fra meg, sier han.

Og han legger til:

– I media er det ofte mye ubalansert fokus og klager på helsevesenet. Hensikten med å gå ut i media med dette, er derfor å få fram at der heldigvis også skjer mye godt i vårt helsevesen, spesielt av folket i den vanskelige frontlinjen mellom liv og død. Der treffer vi ofte på beskjedne og dyktige livreddere som i stillhet gjerne velger å sette sitt lys under en skjeppe, og derfor heller ikke blir særlig fremtredende i media.

Ringte kona

Svein Aasegg har fått spørsmål om det ikke er noe han var misfornøyd med, men han finner ingenting.

– Før de nå sist tok meg på benken, ringte de faktisk hjem til meg for å forhøre seg om tilstanden. Slikt gir trygghet for at du er i gode hender. Like etter operasjonen, mens jeg lå i koma, ringte ansvarshavende kirurg til kona og ga beskjed om at inngrepet var vellykket og at alt sto bra til med meg. Det er omtenksomt at de tar seg tid til slikt, sier han.

79-åringen er tydelig imponert over det faglige håndverket ved UNN, og han mener landsdelen kan prise seg lykkelig for å ha et livreddende sykehus i verdensklasse.

Under det siste oppholdet fikk han også hilse på kirurgen som opererte han første gangen, noe som viser at fagfolkene holder seg stabilt på UNN.

– Jeg forsto det slik at en stor gruppe eksperter jobber på operasjonssalen. Jeg burde nevnt navn på fagfolkene, men min hjertelige takk favner alle som var til stede, sier han.

Gir livslyst

Selv er han godt fornøyd med orienteringen før, under og etter. Han fikk vite at uten denne hjerteklaff-operasjonen, ville han kunne leve i ca. fem år. Etter hjerteinngrepet blir helsen av legene på UNN vurderte til å holde 20 år til.

– Slike opplysninger gir livslyst og fremtidshåp. Nå planlegger jeg små trimturer i nærområdet, og til høsten ser jeg fram til et ikke for stort inngrep i rypebestanden, sier han.

Nå som hjertet er som på en ungkalv, gleder han seg over en vellykket operasjon og ser fram til et mer aktivt liv igjen.

79-åringen har for lenge siden sluttet å røyke, og siste året har han tatt av seg mange kilo. Nå tør han se fremover — med første stopp Paris.