Det er i hvert fall hovedtrekket i forslaget som Sollund har sendt inn til kommunen.

– Jeg vil at vi ser på muligheten til å ansette kommunale vaktmestere som kan hjelpe eldre som fortsatt ønsker å bo hjemme med praktiske ting, sier han.

Eksempelvis skal slike vaktmestere kunne bistå med ting som de eldre selv har vært vant til å gjøre, men som de nå ikke lenger klarer.

– Det kan være alt fra bæring av ved, skifting av lys til større ting som de eldre ikke lenger har mulighet til, sier han.

Sparer penger

Sollund ser flere fordeler med et vaktmestertilbud til byens eldre.

– Først og fremst så vil det skape økt trivsel for de eldre som ønsker å bo hjemme lengst mulig. De får hjelp til å kunne bo i sitt hus — noe som de aller fleste har lyst til, sier han.

Dessuten vil flere hjemmeboende eldre lette litt på presset om å få sykehjemsplass eller omsorgsbolig.

– Det er jo kø til å få slike plasser i Tromsø, og med flere eldre som bor hjemme vil trykket på disse minke, sier Sollund.

I tillegg vil kommunen kunne spare penger.

– En sykehjemsplass koster i dag cirka 900.000 kroner per år. Om en eldre person kan bo hjemme et halvt år lenger på grunn av at man får hjelp vil kommunen kunne spare store summer, sier Ap-politikeren.

Erfaringer fra nabokommuner

De kommunale altmuligmennene skal ikke drive med oppussing og renovering, men med enklere vedlikehold og praktisk hjemmehjelp.

Både Storfjord og Lyngen har eller har hatt lignende ordninger der eldre har kunne få hjelp til forefallende praktiske oppgaver.

– Erfaringene er overveiende positive. Jeg har drøftet saken med ordføreren i Storfjord som sier at ordningen har fungert veldig godt der, sier Sollund.

Hvordan en slik tjeneste skal kunne organiseres i Tromsø er for tidlig å si, mener Sollund.

– Jeg vil gjerne at kommunen ser på — og gjerne tester ut — et slikt tilbud. Om så kan vi godt kjøre et prøveprosjekt for å høste erfaringer, sier han.

Gjerne frivillige

Han sier at det også kan være et tilbud som driftes av andre enn kommunen, så lenge tjenesten er et kommunalt ansvar.

– Kanskje kan eksempelvis Røde Kors eller andre organisasjoner ta på seg oppgavene på vegne av kommunen, og få erstatning for jobben de gjør, sier Sollund.

Han håper på å få støtte for tankene fra det politiske flertallet i kommunen.

– Jeg mener at det er et godt forslag som kommunen vil kunne tjene på, så jeg ser ingen grunn til at det ikke skal være mulig å støtte det, sier han.

På andre siden av det politiske bordet blir ikke forslaget avvist.

Avventende byråd

– Men jeg har ikke rukket å sette meg inn i forslaget ennå, det skal først til behandling i helse – og omsorgskomiteen før det eventuelt kommer til oss i byrådet, sier Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg.

Før saken har vært til politisk behandling vil han derfor ikke uttale seg konkret om den.

– Jeg er imidlertid litt spent på hvordan han ser for seg finansieringen av en slik ordning med tanke på den anstrengte økonomiske situasjonen i kommunen, sier Kanestrøm.

TJENER PÅ ORDNING: Jo lengre eldre kan bo hjemme — jo mindre ressurser trenger kommunen å bruke på eksempelvis sykehjemsplass, mener Brage Larsen Sollund. Foto: Ronald Johansen