Studentsamskipnaden har ikke bygget noen nye studentboliger siden tidlig på 2000-tallet. Med unntak av de 176 midlertidige studentboligene i brakkelandsbyen på campus.

Studentparlamentet i Tromsø har tall på at i løpet av de siste fem årene har Tromsø blitt tildelt 168,5 hybelenheter (HE). I grunn har antallet studentboliger stått på stedet hvil.

Fakta: Studentsamskipnaden hadde ca. 310 ledige studentboliger. Kun 60 av dem er ledige til nye studenter. 250 av de ledige studentboligene er tildelt internasjonale studenter. Alle de 310 studentboligene er nå tildelt.

Før fusjonen mellom Høgskolen i Tromsø og Universitetet i Tromsø i 2009 var det ca. 8.000 studenter fordelt på det samme antallet studentboliger som det er per dags dato. I dag er det ca. 11.000 studenter som konkurrerer om de samme boligene.

Fylkestinget har uttalt seg med bekymring over at mangelen på boliger til studentene i Tromsø vil være med på å svekke rekrutteringen av kompetent arbeidskraft

Studentsamskipnaden tar bolig problematikken på alvor og har ordnet finansiering gjennom husbanken til bygging av byggetrinn 1 av Dramsvegen  studentboliger prosjektet. Dette innebærer 250 studentboliger. Totalt er det prosjektert 1.000 studentboliger her.

Isrenna Studentby  på Gimle er også prosjektert med ca. 1.000 studentboliger, dette prosjektet står også på grunn av manglende finansiering.

Tromsø har et sprengt boligmarked. Mellom 2009 og 2010 var det 950-1.100 studenter i boligkø.

Mellom 2011-2012 var det et hopp i antall studenter som sto i kø for studentbolig. I 2013 var det ca. 1.950 som sto i kø. Så langt i 2014 har Tromsø, eks Alta, Hammerfest og Longyearbyen 2.237 studenter på venteliste.

Tromsø er et ekstremt belastet boligmarked, noe Sparebanken 1 Nord-Norge sitt konjunkturbarometer forteller, som blant annet viser til en god vekst i landsdelen med Tromsø som et av de eksempler på høy vekst i boligpriser. Lokalmedier som iTromsø, Nordlys og NRK Troms og Finnmark har ved flere anledninger rapportert om et sterk vekst i boligpriser og et sprengt boligmarked for studenter og ikke-studenter.

Studentparlamentet har også denne uken sendt brev til både Kunnskapsdepartementet ved Kunnskapsministeren samt samtlige medlemmer av Kirke,- utdanning og Forskningskomiteen. I brevene forklarer undertegnede en enorm boligkrise i Tromsø, som studentparlamentet i Tromsø håper samlet kan være med på å hjelpe med en større andel studentboliger til Tromsø. Studentparlamentet stiller seg også bak kravet til NSO og håper på at regjeringen med et enstemmig flertall går inn for å bygge 3.000 nye studentboliger hvert år!

Studentparlamentet mener at Universitet i Tromsø – Norges Arktiske Universitet skal bli en enda større aktør innen utdanning av fremtidens arbeidere innen utdanning, helse, rettsvesen, miljø- og teknologiutvikling. Vi ser dette gjennom en stabil vekst i søkerantall de siste årene og stadig flere som blir utdannet ved institusjonen, vi ser samtidig at utrolig mange betaler i dyre dommer for hotellrom ved semesterstart, for å returnere til sitt hjemsted uten å fullføre sin påbegynte utdanning.

UiT kan også vise til Samordnet opptak sine tall, som viser at hele 1.432 personer utenfor landsdelen har fått tilbud om studieplass ved UiT. Sammenliknet med i fjor er det en økning på 11,2 prosent, det ligger ingen indikasjoner på at tallene blir å minke i fremtiden.