Hamna: Når Solneset skole lørdag hadde åpen dag, var temaet digital mobbing. Dette hadde alle de ulike trinnene jobbet med på hver sin måte, og på klasserommene kunne foreldre og venner se hvilke tanker elevene hadde gjort seg om mobbing i 2014.

«Enklere» digitalt

Ola Dalhaug Øynes (8) og Vegard Robertsen Sjåvik (8) går i tredjeklassen, og har laget store mobiltelefoner i papp hvor de har skrevet inn hvordan hyggelig og inkluderende kommunikasjon skal foregå.

– På min mobil har jeg skrevet at noen blir invitert på party, og det er kjempeviktig, for hvis noen skal feire noe, vil dem som ikke inviteres føle seg utenfor, sier Sjåvik.

Han og Øynes har mange tanker om hva mobbing er, og hvorfor det ikke er bra.

– Mobbing er å snakke stygt om andre, og kanskje sparke dem, sier Øynes.

– Og med mobiltelefonen, da kan det være enklere å mobbe. I stedet for å si noe direkte, bare klikker man på bokstavene man vil si, og da er det mye lettere å være slem, sier Sjåvik.

– Kan være alvorlig

Sjetteklassen har laget film, spill, og flere postere som tar for seg mobbing.

– Digital mobbing, og mobbing på nett, kan være veldig alvorlig, sier Stine Rasmussen (11).

- Folk kan komme med trusler, og noen kan bli redde for å dra ut. Denne uka har vi lært mange kjennetegn på digital mobbing, og hvordan man skal oppføre seg på sosiale media som Facebook, Twitter og sånt, sier Vilde Sjåvik (11).

Siden Facebook har 13 års aldersgrense, er ingen av jentene på Facebook. Men de synes det er viktig å ha lært noe om hvordan man skal oppføre seg når man er der, og hvilke bilder og tekst det er greit å publisere på internett.

Videre arbeid

Svein Vang er fagleder på Solneset, og er godt fornøyd med oppmøtet på den åpne dagen. Lærer i 6.-klasse, Siv Bjørkli-Eriksen, mener alt fokuset på digital mobbing som klassene nå har hatt i fellesskap, kan brukes i videre arbeid fremover.

– Vi har hatt episoder med digital mobbing her på skolen, og mye av tematikken er sånt som ungene kjenner seg igjen i. Nå må vi bruke det vi har lært i prosjektarbeidene videre fremover, sier Bjørkli-Eriksen.

LÆRERIKT: Sjetteklasse har laget film. Her er Jenny Børresen Soggn (11), Vilde Sjåvik (11) og Stine Rasmussen (11). Foto: Rune Stoltz Bertinussen
VIKTIG: – Det vi har fokusert på om digital mobbing i en hel uke, skal tas med og brukes i undervisningen senere, sier lærer Siv Bjørkli-Eriksen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen