– Det som ofte viser seg som gjennomgående i saker som denne er at det gjennomføres gjengjeldelseshandlinger mot varsler. Det vil si at arbeidsgiver reagerer med en negativ handling mot arbeidstaker, sier Toril Wik, advokat i Dialog Advokater AS, og spesialist innenfor arbeidsrett.

Hansens sak startet med at hun varslet skoleledelsen om det hun mener var alvorlige krenkelser utført av andre lærere. Wik er klar på at Hansen umiddelbart burde fått status som varsler.

– Dette ville ha gitt henne en rekke, grunnleggende rettssikkerhetsgarantier, blant annet hennes rett til fortrolighet, som innebærer at hennes identitet ikke ble gjort kjent for andre, med mindre dette var helt nødvendig for håndteringen av varslet. Saken har i prinsippet blitt behandlet som en personalsak, og gjengjeldelseshandlinger kan på denne måten fremstå som saklige og berettiget fordi varsleren er «en vanskelig person» å samarbeide med», sier Wik.

Hun er kritisk til hvordan kommunen har håndtert saken.

– Tromsø kommune sin håndtering av denne sake føyer seg dessverre inn i rekken av tilsvarende saker som jeg kjenner til fra ulike kommuner. Det er påfallende mangel på grunnleggende kunnskap om hvordan en arbeidstaker som varsler om kritikkverdige forhold skal ivaretas. Det er på høy tid at ansvarlige myndigheter tar dette på alvor og setter inn nødvendig ressurser herunder opplæringstiltak slik at arbeidsmiljølovens bestemmelser om retten til å varsle om kritikkverdige forhold og forbudet mot gjengjeldelse virker i praksis, mener Wik.