Det kommer frem i en ny undersøkelse gjort av analyseselskapet YouGov for Trygg Trafikk og Gjensidige. I Nord-Norge svarer 32 prosent at de gjør andre ting mens de kjører bil.

‒ I fjor omkom 147 mennesker i trafikken, og 674 ble hardt skadet. De personlige og samfunnsmessige konsekvensene er store både for familie, venner og lokalsamfunn, sier distriktsleder Elsa Klemetsen i Trygg Trafikk Troms i en pressemelding.

Ufokuserte bilister

Resultatene i den nordlige delen av Norge gjenspeiler de nasjonale resultatene; vi liker å prate i telefon, skrive meldinger eller å spise mens vi kjører.

‒ Det er nedslående å se at så mange mangler fokus på bilkjøringen, sier Sigurd Austin, konserndirektør for skade i Gjensidige.

Mens 21 prosent av de nordnorske sjåførene svarer at de tidvis kjører bil og snakker i mobilen uten håndfri betjening, svarer 13 prosent at de enten skriver eller leser på mobilen bak rattet. Det er noe bedre enn landsgjennomsnittet hvor hele 22 prosent svarer at de snakker i mobilen uten håndfri betjening. 15 prosent sier at de også skriver eller tekster i trafikken.

- Å snakke i mobilen uten håndfri betjening er ulovlig nettopp fordi det øker risikoen for en ulykke. At så mange som 13 prosent av bilistene i Nord-Norge leser og skriver på mobilen er skremmende, sier Klemetsen.

Klar oppfordring

Å spise og drikke er også vanlige aktiviteter i bilen. Hele 37 prosent av de spurte i Nord-Norge svarer at de tar seg en matbit eller drikker mens de kjører.

‒ Vi oppfordrer folk til å stoppe å spise. Spisepauser er vinn-vinn. Ikke bare får du frisk luft og en strekk på bena, men du slipper at maten stjeler fokus. I tillegg får du mulighet til å trygt sjekke mobilen, sier Klemetsen i Trygg Trafikk.

Tall fra Statens vegvesen viser at 29 nordmenn mistet livet i trafikken som følge av mobilbruk i perioden 2005 til 2013. Gjensidige Forskning merker også at selv om antallet ulykker har gått noe ned, øker antallet ulykker som følge av førerdistraksjonene.

- Mørketallene her er store, og det er får som vet hvor alvorlig dette problemet virkelig er. Derfor ønsker vi nå sammen med Trygg Trafikk å øke fokuset på problematikken, sier Austin i Gjensidige.